RSS Feed

Περι βαρβαρων ο λόγος………

 

Οι συμπαθείς Κρίξος και Οδόθεος τοποθετούν τους » βαρβάρους» σε θέση «λυτρωτών»  της σημερινής κοινωνίας από την καταπίεση της «αυτοκρατορίας»….

Κατ’αρχήν να καλησπερίσω τον αγαπητό μας κύριο Ράκο , η αιτία και της δικής μου επαναφοράς στο γράψιμο…..ο οποίος έκανε πρόσφατα  ανάρτηση με το παραπάνω θέμα….

 

Η κοινωνία μας δεν είναι ικανή να λυτρωθεί από σωτήρες….όχι πια….πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να μην έχει ανάγκη από σωτήρες….αν οι παραπάνω «βάρβαροι» είναι οι πρόδρομοι της αλλαγής της κοινωνίας σε αυτό που θα την κάνει ικανή να αυτοπροστατεύεται από καταπιέσεις και από αυτοκρατορίες , που θα την κάνει να μπορεί να «σταθεί στα δικά της πόδια» …δεν ξέρω….

Μου φαίνεται κάπως άτοπο να προδοκάμε από οποισδήποτε μορφής βάρβαρους να μας σώσουν…..οι σημερινοί βάρβαροι , αυτοί που επαναστατούν στα καθεστώτα….στη βία με βία ….δεν μου φαίνονται ικανοί να αλλάξουν τίποτε…..ακόμη δλδ και στην περίπτωση που η «βαρβαρότητά» τους είναι ειλικρινής και όχι καθοδηγούμενη για να τρομάξει την μάζα , έτσι ώστε να «καθίσει στ’αυγά της»….

Εξ ‘άλλου, (είχα κάνει και παλιότερα την ίδια παρατήρηση), η κοινωνία πάει μπροστά συνολικά….ο μέσος όρος της είναι αυτός που καθορίζει τις εξελίξεις….οι εξάρσεις που δημιουργούν εντάσεις μπορεί και να την κάνουν να οπισθοδρομήσει, εξαρτάται από την εντύπωση που θα κάνει η εξέγερση στον μέσο όρο….είναι κάτι σαν την αντοχή στην μάχη της φάλαγγας των διαφόρων στρατιωτικών παρατάξεων στην μάχη σώμα με σώμα…..η δύναμη και η αντοχή της εξαρτιόταν πάντοτε από τον πιο αδύναμο στρατιώτη…..από τον αδύναμο κρίκο….και από το πόσο ικανοί ήταν οι διπλανοί ικανότεροι να τον βοηθήσουν να αντέξει στην πίεση…..

 

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο καταπιεστής έχει όλες τις δικαιολογίες να καταπιέζει εφ’όσον το μπορεί…..και φυσικά δεν θα περίμενε κανείς να ξεχάσει την εφαρμογή της καταπίεσης για χάρη κανενός ,ειδικά για χάρη της δικαιοσύνης κτλ…. αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι ο καταπιεζόμενος και το γιατί αφήνει να τον καταπιέσουν έτσι όπως τον καταπιέζουν κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση…..και όταν μιλάμε για καταπιεσμένες κοινωνίες το ερώτημα είναι πιο επιτακτικό….

Στην περίπτωση της ανθρώπινης εξέλιξης η κοινωνία πάντα άφηνε (και αφήνει) ανθρώπους να την εξουσιάζουν και να την καταπιέζουν… άφηνε αυθεντίες να την «οδηγούν» και να την ορίζουν….δεν νομίζω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτήν την ανάγκη της κοινωνίας να ορίζεται και να οδηγείται από «αυθεντίες»…….δεν έχει την απαραίτητη αίσθηση «ασφάλειας» που χρειάζεται για να γίνει αυτό….αλλά αν αφεθεί στο χέρι του κάθε ηγέτη ή εξουσιαστή ποτέ δεν θα τό»χει…..γιατί πάντα οι αυτοκράτορες φροντίζουν να έχουν εχθρούς, εσωτερικούς ή εξωτερικούς , έτσι ώστε να κρατούν τον λαό σε «εγρήγορση» και το αίσθημα ανασφάλειας σταθερά μεγάλο…..

Αυτό που θα κάνει τις κοινωνίες να ξεπεράσουν την ανασφάλεια τους είναι….δεν ξέρω τι είναι ή τι θα’ναι…. πάντως δεν νομίζω ότι επίκειται κιόλας….. και πάντως , για τα δικά μου τα μάτια δεν είναι οι «βάρβαροι» που εννοούνται από του δύο Ιταλούς συγγραφείς….

Advertisements

6 responses »

 1. Λοιπόν κύριε Ράκε μας ….(καλωσορίσαμε και πάλι στη παλιά γειτονιά μας αμφότεροι)…
  Τί νομίζετε , ότι κλείνοντας τα σχόλια δεν θα σας απαντήσω;
  Κι από εδώ απαντάω, το ίδιο , όπως κι από το δικό σας μπλόγκι…..
  Εύχομαι να’ στε πάντως , καλά ……
  Την καλησπέρα μου……

  Απάντηση
 2. Με αυτό το εκπληκτικό κομμάτι, ήρθα να ευχηθώ καλές γιορτές! 😉
  Δεν συμπαθώ ιδιαίτερα οτιδήποτε Χριστουγεννιάτικο… αλλά μου αρέσουν οι ευχές!

  Εύχομαι χαρά και γαλήνη στις καρδιές μας! ❤

  Απάντηση
 3. Ευχαριστώ πολύ αγαπητή….

  Είναι από τα αγαπημένα μου…..

  Και μια που ο νέος χρόνος έχει μπει πια για τα καλά, να σας ευχηθώ μια καλή χρονιά με υγεία και ό,τι ποθείτε…….

  Απάντηση
 4. Ένα τραγουδάκι που για κάποιο ανεξήγητο λόγο, μ’ έφερε σ΄αυτό το (αραχνιασμένο!) μπλοκι… 😉
  Λέτε, να έφυγαν οι «βάρβαροι»;
  Καλό μας μήνα από αύριο! 🙂

  Απάντηση
  • Καληπέρα αγαπητή …….

   Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση….αν και δεν κατάλαβα με ποιόν τρόπο σας θύμισε το τραγουδάκι αυτό το δικό μου αραχνιασμένο μπλόγκι ( που δεν έχετε άδικο-αραχνιασμένο είναι πια)…….ίσως δεν κατάλαβα ακριβώς τα λόγια….

   Είναι μια ανάγκη που κάποτε ήταν επιτακτική για μένα, να εκφραστώ…..
   Δεν ξέρω για ποιόν λόγο τελικά δεν είναι πια ανάγκη…..ίσως ο τρόπος έκφρασης δεν είναι πια αυτός που ήταν….
   Λειτουργήσαμε ( όχι μόνο εγώ ,πολλοί άλλοι) σαν να ξεφεύγαμε προς τα εμπρός δημοσιεύοντας τις καθημερινές μας σκέψεις σαν να ήταν απόλυτη ανάγκη να μπουν σε κοινή θέα και να σχοιαστούν…..άμεση ανάγκη να γίνει γνωστή η «αξία μας»…..δεν ξέρω γιατί δεν είναι πια μια ανάγκη…….δεν ξέρω αν ήταν και παλιότερα ανάγκη και όχι μόδα….
   Εγώ πάντως δεν λέω ότι τα παράτησα ή ότι θα τα παρατήσω…..ποτέ δεν τα παρατάω….
   Είναι ίσως το ότι αντιλαμβάνομαι την παρουσία μου να μην έχει «πέραση» πια….όλο και λιγότεροι επισκέπτονται την σελίδα μου και αν δείτε και τα σχόλια, είστε σχεδόν η μόνη που επιμένει να με σχολιάζει…..(και ευχαριστώ σας για αυτό)….
   Ευχομαι να ξαναδούμε εδώ μέσα στα μπλόγκια περισσότερο κόσμο να ανταλάσει γνώμες……αν και η αμεσότητα του φατσοβιβλίου , του δίνει το σχετικό πλονέκτημα, η «συνέυρεση» στα μπλόγκ είναι ουσιαστικότερη νομίζω, γιατί σου δίνει τον χρόνο να σκεφτείς τι θα γράψεις…..

   Δεν ξέρω αν γραφω ευχολόγια, και τίποτε άλλο….πάντως σας ευχαριστώ και παλι για την αφιέρωση και το που επισκέπτεστε ακόμη το αραχνιασμένο μου μπλόγκι….

   Απάντηση
 5. Καλό το ερώτημα…
  Ξανακούγοντας το τραγούδι, κατάλαβα (εκ των υστέρων) γιατί σας σκέφτηκα! 😉
  Πρώτα γιατί αισθάνθηκα, ένα «τι κρίμα» για ένα μπλόγκι που έχει μείνει ανενεργό (αραχνιασμένο) μ’ ένα τόσο «σοβαρό» τίτλο: «Περί βαρβάρων ο λόγος»… και αυτός ο τίτλος, λίγο πριν τις εκλογές, με τα γνωστά ερωτήματα κλπ κλπ, μου θύμισε το παραπάνω τραγούδι (που ίσως να είναι πιο πολύ στο στιλ των γιων μας!) …
  «and long
  after were’ gone
  the light will stay on»… 🙂

  Τώρα, αν το αφεντικό του μπλόγκι, δεν επισκέπτεται (ποτέ πια) τα άλλα μπλόγκια και ας μη πάσχει από blogging-mania, οι πιθανότητες να «έρθουν» επισκέπτες να τον διαβάσουν θα είναι ελάχιστες!
  Προσωπικά μπορώ να αναφέρω πέντε- έξι μπλόγκια όπου για πάρα πολύ καιρό είμαι η μοναδική επισκέπτρια, γιατί τα βρίσκω εξαιρετικά… και αυτό δεν φαίνεται να πειράζει κανέναν! 😉

  Καλή συνέχεια εύχομαι… και δεν το βάζω και τόσο εύκολα κάτω! χαχαχα! 😀

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: