RSS Feed

Η Γεωργία αποτελεί ευκαιρία;


Αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Βασίλη Γιαννόπουλου, αγρότη-γεωπόνου (χημικού & οινολόγου), προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Συνέδριο ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, 7 Φεβ 2013, που οργάνωσε ο economist στην Θέρμη Θεσσαλονίκης (Hyatt), με υπότιτλο «Επιταχύνοντας την ανάπτυξη & την Επιχειρηματικότητα».

• Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είναι το θεσμικά αναγνωρισμένο Πανελλήνιο Συντονιστικό όργανο των 33 περίπου Ενώσεων Νέων Αγροτών. Φέτος τον Σεπ 2013 οργανώνουμε το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, και επί 20 χρόνια ακούμε τις ίδιες διαπιστώσεις, αναλύσεις, ευχές, αλλά καθόλου αλλαγή. Μόνο μερεμέτια, όχι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πάντα στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης μιας πελατειακής βάσης.
• Αν το Αποτέλεσμα, είναι το γινόμενο της Γνώσης, επί την Ικανότητα επί την Θέληση, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι μηδενικό ή ελάχιστο διότι δεν φαίνεται να υπάρχει θέληση, τουλάχιστον από τους πολιτικούς μας σε αλληλεπίδραση με τους εξυπηρετούμενους πολίτες, χωρίς όραμα βέβαια και προοπτική.
• Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των αγροτών. Αλλά μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως ποιοι είναι οι αγρότες και πώς εκφράζονται οι αποφάσεις. Τι σημαίνει αγροτικό επάγγελμα.
• Ακόμα βομβαρδιζόμαστε βαριά για τις ευκαιρίες για σταδιοδρομία στα αγροτικά επαγγέλματα, για τους «καινοτόμους» αγρότες, για «νέες καλλιέργειες», για την επιθυμία 1,5 εκατομμυρίου αστών (από Θεσσαλονίκη και Αθήνα) να πάνε στην ύπαιθρο, και πολλά άλλα, που απέχουν από την πραγματικότητα, αν δεν είναι από μόνα τους δόλια και καταστροφικά.
• Πριν λίγο η πολιτεία νόθευσε συνειδητά και συλλογικά με νόμο τα αγροτικά επαγγέλματα ορίζοντας ότι αγρότης είναι όποιος έχει εισοδήματα 35% από αγροτικές δραστηριότητες. Δεν ξέρουμε τι έλαβαν υπ’ όψη και γιατί οι ίδιοι λόγοι δεν ισχύουν για τα μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δέχεται μόνο τους κατά 100% γεωτεχνικούς (ούτε καν τους Τεχνολόγους Γεωπονίας) ή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που δέχεται μόνο τους ξενοδόχους (ούτε τα αδειοδοτημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια). Με νοθευμένο ορισμό του επαγγελματία αγρότη προκύπτει ένα υβριδικό σύνολο που δεν μπορεί να έχει κοινό όραμα και που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επιβεβαιώνεται με την περισσότερο διεκδικητική στάση, χωρίς προοπτική.
• Σήμερα στην Ελλάδα φαίνεται ότι δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα περίπου 1.200.000. Οι αποκλειστικά επαγγελματίες αγρότες εκτιμάται ότι είναι 180.000 (μεταξύ των οποίων και οι Νέοι Αγρότες), ενώ οι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» με 51% από αγροτικά είναι περίπου 320.000 και οι «35% αγρότες» είναι περίπου 500.000, ΑΛΛΑ 850.000 Έλληνες ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ αγροτικές επιδοτήσεις από την Κοινή Γεωργική Πολιτική που είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως.
• Το πρόβλημα δεν είναι χρηματοδότησης αλλά κατανομής των ήδη διατιθέμενων πόρων της ΚΓΠ με αναπτυξιακή λογική και με προοπτική. Αποδεικνύεται ότι όλοι αυτοί που τάχα υμνούν την συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη, τελικά ενδιαφέρονται μόνο για την επιδότηση 500.000 περίπου «δήθεν αγροτών» που εισπράττουν ενιαία ενίσχυση με ιστορικά δικαιώματα και ψηφίζουν και δεν ενδιαφέρονται για τους 320.000 περίπου κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ούτε βέβαια για τον αγροτικό τομέα. Οι 500.000 είναι πιο πολλές ψήφοι από τις 320.000.
• Ακόμα και η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής τέλος Ιαν 2013 ψήφισε τις προτάσεις της προς την ολομέλεια με συντριπτικό προσανατολισμό στις ψήφους. Οι Νέοι Αγρότες κάτω των 35 ετών στην ΕΕ είναι 6%, ενώ οι άνω των 55 ετών είναι το 65% όλων των αγροτών. Οι Ευρωβουλευτές φαίνεται ότι προτίμησαν να στηρίξουν την επόμενη εκλογή τους το 2014, αντί να δημιουργήσουν συνθήκες για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
• Προτείνανε η νέα ΚΓΠ να εφαρμοσθεί πλήρως το 2020, διατηρώντας τους επιδοματίες «δήθεν αγρότες» για άλλα 6 χρόνια, νομίζοντας ίσως ότι η σταδιακή εφαρμογή απαντά επαρκώς στην προετοιμασία των ευρωπαϊκών κοινωνιών για την επαπειλούμενη επισιτιστική ασφάλεια.
• Για τους Έλληνες Νέους Αγρότες αυτή η νέα πρόταση ίσως είναι η χαριστική βολή. Με υποθηκευμένο το μέλλον με 200 τόσα δισεκατομμύρια χρέος, με το δασικό μέλλον να ζεσταίνει τα σημερινά τζάκια, χωρίς δικαιώματα στην ενιαία ενίσχυση, και με τις όποιες πιθανές ελπίδες να απομακρύνονται προς το 2020, οι προοπτικές είναι μάλλον δυσοίωνες, αν όχι τραγικές για τους Νέους Αγρότες.
• Αυτές οι αγροτικές επιδοτήσεις έτσι όπως θα δίνονται αντί για αναπτυξιακός μοχλός τείνουν να υποθάλπουν αθέμιτο ανταγωνισμό, εις βάρος αποκλειστικά των νεοεισερχομένων στο επάγγελμα και εις βάρος των Νέων Αγροτών.
Επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για ανάληψη δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες. Όποιος αποφασίζει να δράσει με τις ισχυρές διακυμάνσεις τιμών αγροτικών προϊόντων, με τις συνεχείς αυξήσεις κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ρεύμα κλπ), με τις ισοδυνάμου αποτελέσματος προς αποκλεισμό των αγροτών από τις αγορές νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις αδικαιολόγητες στρεβλώσεις (λαϊκές αγορές, λαχαναγορές κλπ) και τώρα τελευταία με τις επιβαρύνσεις από τις κλιματικές αλλαγές, δεν είναι απλά επιχειρηματίας, αλλά ήρωας.
• Πώς να επιχειρήσεις επιτυχώς χωρίς να φθάνει σε εσένα η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα ή οι κάποτε γεωργικές εφαρμογές? Η πλειοψηφία όσων προσεγγίζουντους αγρότες είναι έμποροί, που αξιοποιούν υπάρχοντα στοιχεία επιστημονικής έρευνας για κάτι, που μοιάζει περισσότερο με τις γνωστές «πυραμίδες» της αγοράς.
• Πώς να επιχειρήσεις επιτυχώς χωρίς επαρκή αγροτική εκπαίδευση? Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικά αγροτικά σχολεία, που εκπαιδεύουν ίσως 200 νέους αγρότες ετησίως ενώ οι ανάγκες είναι πάνω 5.000 ετησίως, και η αρχική κατάρτιση των ανεπαρκέστατων 150 ωρών δεν μπορεί να καλύψει έναν επαγγελματία που διαχειρίζεται δηλητήρια για να προσφέρει τρόφιμα σε όλους μας.
• Πώς να επιχειρήσεις επιτυχώς χωρίς στοιχειώδη υποστήριξη. Χρειάζεται δικτύωση, επισκέψεις στο εξωτερικό, υποδοχή αποστολών, πληροφοριακό έντυπο, μεταφορά τεχνογνωσίας, συμμετοχή σε εκθέσεις, ανάπτυξη συνεργασιών. Χρειάζονται όλα αυτά που κάνουν τα τοπικά Επιμελητήρια. Αλλά οι επαγγελματίες αγρότες δεν γίνονται δεκτοί με αγροτικό κλάδο στα Επιμελητήρια, ούτε υπάρχουν Αγροτικά Επιμελητήρια.
• Τελευταία είδαμε στον νόμο «σκούπα» (Δεκ 2012), να προβλέπεται η τήρηση φορολογικών στοιχείων από τους αγρότες, ως ελεύθεροι επαγγελματίες … Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών λέει ναι στην τήρηση στοιχείων, αλλά η φορολόγηση είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Οι επαγγελματίες αγρότες δεν μπορεί να είναι κάτι σαν σύμβουλοι επιχειρήσεων, ούτε σαν μελετητές, ούτε καν σαν τις «εκδιδόμενες επί χρήμασι κυρίες».
• Ο επαγγελματίες αγρότες διαθέτουν εδάφη, κάνουν σοβαρές επενδύσεις, σε μηχανήματα και εξοπλισμό, επενδύουν σε κτίρια και αποθήκες ή/και συσκευαστήρια και μεταποιητικές εγκαταστάσεις και αξιοποιούν ζωικό ή/και φυτικό κεφάλαιο. Δεν αντιλαμβανόμαστε πως θα αναγνωρισθούν οι αποσβέσεις.
• Ακόμα επισημαίνουμε ότι θα είναι ισχυρότατο αντικίνητρο η πιθανή φορολόγηση των αγροτεμαχίων, διότι τα αγροτεμάχια είναι τα εργαλεία της δουλείας μας. Εκτός αν φορολογηθούν και τα κτίρια της βιομηχανίας και τα γήπεδα των ξενοδοχείων.
• Κινδυνεύουμε χαϊδεύοντας το αυθαίρετο εξοχικό (και τον ψηφοφόρο ιδιοκτήτη του) να μην έχουμε τα απαραίτητα για την παραγωγή τροφής εδάφη. Ότι είναι αγροτική γη-αγροτεμάχιο δεν πρέπει να αλλάζει χρήση γης με κανένα τρόπο.
• Η έρευνα που κατέγραψε στην επιθυμία 1,5 εκατ αστών να θέλουν να πάνε στην ύπαιθρο έγινε σε δείγμα 1268 ανθρώπων στη Αθήνα & Θεσσαλονίκη, πέρυσι τον Μαρτ 2012. Μάλλον πρόκειται για μια ειδυλλιακή άποψη για την ύπαιθρο λόγω οικονομικών δυσκολιών και για άγνοια των πραγματικών συνθηκών ζωής και εργασίας στην ύπαιθρο. Άλλο είναι να έχεις πάει με ευνοϊκό καιρό και λεφτά στην τσέπη με ευχάριστη παρέα, κάπου στην ύπαιθρο και άλλο να ζεις και να εργάζεσαι εκεί.
• Το 59% όσων σκέφθηκαν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο, στην έρευνα, είναι κάτω των 39 ετών και από αυτούς το 79% με πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ ή μεταπτυχιακό. Πρόκειται για την απελπισία των πτυχιούχων, χωρίς εμπιστοσύνη σε όσα έμαθαν, και με 50% ανεργία. Τις πληροφορίες τους για την ζωή στην ύπαιθρο τις άντλησαν από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ (44%), άλλοι από αλλού και το 33% δεν είχε καμιά πληροφόρηση. Είναι αυτή η κατάλληλη «μαγιά» για στελέχωση του αγροτικού τομέα, με πλήρη απειρία στις χειρωνακτικές εργασίες και ίσως και απαξίωση προς τους χειρώνακτες αγρότες? Και με ποιο κεφάλαιο και εξοπλισμό?
• Αγρότης δεν είναι απλά ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής. Ο αγρότης είναι μέλος της αγροτικής κοινωνίας, της μόνης οργανικής ανθρώπινης κοινωνίας σε αντιδιαστολή με την ορθολογική αστική κοινωνία.
• Η αγροτική κοινωνία για να εξυπηρετηθεί αξιοποιεί μεθόδους & συστήματα της κοινωνικής οικονομίας, που είναι εστιασμένα στον άνθρωπο. Ο αστικός χώρος εξυπηρετείται από μεθόδους & συστήματα της οικονομίας της αγοράς, που αποβλέπουν στο χρήμα. Στην τελευταία μεγάλη κρίση του χρηματοπιστωτικού πλέγματος της αγοράς, το 2008, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) κατέγραψε ότι όπου υπήρχαν οργανωμένες κοινωνίες και συστήματα της κοινωνικής οικονομίας (συνεταιρισμοί, αμοιβαία, τοπικές συνεργασίες κλπ) οι κοινωνίες ανταποκρίθηκαν με τις μικρότερες απώλειες.
• Ο καθ Γεώργιος Δαουτόπουλος γράφει:«μέσω του μηχανισμού των τιμών και της φορολογίας, αξιόλογο μέρος των αγροτικών εισοδημάτων μεταφέρονται στις αστικές περιοχές, συντηρώντας την οικονομική δραστηριότητα των πόλεων».
• Το αγροτικό εισόδημα από το 1995 μειώνεται συνεχώς. Στην Ελλάδα το άνοιγμα της ψαλίδας (τιμή καταναλωτή προς τιμή παραγωγού) είναι 5-8 φορές, ενώ στο Βέλγιο είναι 2,25 φορές ΜΟΝΟ. Το 1960 από ένα αγροτικό προϊόν στο ράφι (τιμή καταναλωτή) ο αγρότης έπαιρνε το 60% και οι μετασυλλεκτικές εργασίες απορροφούσαν το 30%. Το 2010 από το ίδιο αγροτικό προϊόν στο ράφι ο αγρότης εισπράττει ΜΟΝΟ το 10% και οι μετασυλλεκτικές δραστηριότητες κατάφεραν να απορροφούν το 70%. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι κυρίως το κόστος παραγωγής, αλλά η απομόνωσή των αγροτών από την επαφή με τους καταναλωτές, με νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελος των αστικών μεταπρατικών επαγγελμάτων, με την παράλληλη τροφοδοσία «δήθεν αγροτών» από επιδοτήσεις και τον επονομαζόμενο παλαιότερα «άγιο» ΕΛΓΑ, που γιόρταζε τέτοια εποχή.
• Οι Νέοι αγρότες, αν και είναι οι δημιουργοί πραγματικού πλούτου και πρωτογενών αξιών, αναζητούν εναγωνίως την αναλογούσα προσοχή της εκτελεστικής & βουλευτικής εξουσίας στα θέματα που τους απασχολούν, ακόμα και με ανορθόδοξες τακτικές, διότι βλέπουν όλο το ενδιαφέρον της πολιτείας να απορροφούν οι προσκείμενοι στα ΜΜΕ και στα κομματικά κέντρα λήψης αποφάσεων διαχειριστές της υπεραξίας των αξιών & του πλούτου, που παράγεται από τους αγρότες.
• Οι δυνατότητες είναι αισιόδοξες για τους αγρότες. Ο πλανήτης Γη χρειάζεται επιπλέον 1 δισεκατομμύριο τόνων ισοδυνάμου σιτηρών το 2050 λέει ο FAO, ενώ η Oxfam προβλέπει ότι το 2030 οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 180%.
• Οι δυνατότητες είναι αισιόδοξες για τους Έλληνες αγρότες. Ο Ελληνικός αγροτικός τομέας είναι σε θέση μέσα σε ένα έτος να δημιουργήσει αξίες αγροτικών προϊόντων, κυρίως στον τομέα των οπωροκηπευτικών, που μπορούν να καλύψουν και να ανατρέψουν το σημερινό αρνητικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (περίπου 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ) και να εκτινάξουν τις εξαγωγές συμπαρασύροντας την ανάπτυξη της Ελλάδος.
• Την ίδια ώρα που ανεγκέφαλοι μοιράζουν ευκαιριακά «5 στρέμματα» σε αστούς νέους για να βαφτιστούν «επαγγελματίες νέοι αγρότες», εξωθούνται οι Νέοι Αγρότες επικίνδυνα προς την έξοδο από το αγροτικό επάγγελμα με την τελευταία κατανομή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους Νέους Αγρότες, που στην καλύτερη των περιπτώσεων έφθασε στο «αστρονομικό» ποσό των 1.200€ ετησίως ανά Νέο Αγρότη μέχρι την πλήρη εφαρμογή της νέας ΚΓΠ, που πάει στο 2020.
• Πρέπει να ενισχυθεί με κάθε διαθέσιμο μέσο ο 2ος πυλώνας της ΚΓΠ (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, υποδομές, Συνεργατικές δομές, Συλλογικές δράσεις, Δικτυώσεις, Δημοπρατήρια, ανταλλαγή εμπειριών, study visit, υποδοχή αποστολών, τοπικές αγορές, Farmers Market, Τοπικά σύμφωνα, Εκπαίδευση κλπ).
• Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ πραγματοποίησε 196 εκδηλώσεις για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα το 2012, ενώ είχε κάνει 182 εκδηλώσεις το 2011 για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
• Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει επισημάνει ήδη σε κείμενο με 16 σημεία άμεσης δράσης τις προτάσεις της με τίτλο ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, μετά από επεξεργασία με τον Σύλλογο Γεωπόνων Μακεδονίας-Θράκης και το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο παραδόθηκε στην κοινωνία στις 4 Σεπ 2012 και αποτελεί εργαλείο προσανατολισμού δραστηριοτήτων και επιλογών.
• Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ σε συνεργασία με την Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-ΓΕΩΤΕΕ συνυπέγραψαν το πόρισμα των καθηγητών των πέντε Ελληνικών Πανεπιστημίων που έχουν Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας για την φορολόγηση των αγροτών και ετοιμάζουν σύσκεψη το Β’ 15θήμερο του Φεβ 2013 για αυτό το θέμα.
• Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ οργανώνει το 2013, με συνεργασίες, 5 συνέδρια με τον γενικό τίτλο FarmsUP σε Κατερίνη, Σέρρες, Αλίαρτο, Λακωνία και Αργολίδα για την υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με την διαθέσιμη στην ΕΕ αγροτική έρευνα.
• Γνώσεις υπάρχουν, αναπτύξαμε τις Ικανότητες μας οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες, έχουμε Θέληση, Θα πετύχουμε Αποτελέσματα.
• Οι Νέοι Αγρότες είναι το 6% των σημερινών αγροτών, είναι το 30% των πραγματικών επαγγελματιών αγροτών, αλλά είναι το 100% του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου. Δώστε μας τη δυνατότητα της συμμετοχής στα αγροτικά θέματα. Δώστε μας δικαίωμα στο μέλλον. Θα πληρώσουμε ήδη πολλά από τις μέχρι σήμερα επιλογές, και σίγουρα όλοι προσβλέπουν στους Νέους Αγρότες για ένα ποτήρι νερό στα γηρατειά.
Στο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον κ. Β. Γιαννόπουλο, συμμετείχαν οι: κ. Π. Γκιοργκίνης (Πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), κ Δ. Δαλαμήτρας (πρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας), κ Θ. Φυτανίδης (πρόεδρος ΕΝΑ Κιλκίς), κ Γ. Μαλιαρός (πρόεδρος ΕΝΑ Θεσσαλονίκης), κ. Α. Τζικούλης (ΕΝΑ Λάρισας) και κ Λ. Ραβανός (πρόεδρος ΕΝΑ Πρέβεζας).

Advertisements

8 responses »

 1. Αυτές είναι οι θέσεις των νέων αγροτών , και πολύ θα ήθελα να διαβαστούν και να ακουστούν από όλους μας….
  Οι νέοι αγρότες εδώ και είκοσι χρόνια οργανόνωνται και διεκδικούν….αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν μια κάστα ισχυρών συμφερόντων από αγρότες που έχουν «δέσει τον γάϊδαρό τους» σε ένα στρεβλό σύστημα που κατανέμει εισόδημα και ενισχύει εισόδημα, παρμένο από τα ταμεία της Ε.Ε. ….χρήματα που η Ε.Ε. τα δίνει για να παραχθεί ΑΝΑΠΤΥΞΗ αλλά όπως είναι δομημένη η γραφεικρατική δομή του υπουργείου γεωργίας ακόμη και σήμερα, η νομή γίνεται σε (τουλάχιστον ) λάθος δρόμους και λάθος ανθρώπους….
  Αν συνεχιστεί το καθεστώς αυτό δεν υπαρχει περίπτωση ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα ως το 2020….
  Θα μείνουμε απλά να κλαίμε για την ανάπτυξη που δεν ήρθε…..

  Απάντηση
 2. ο νοών...νοείτω

  Καλησπέρα Χρήστο.
  Μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την πληρότητα του λόγου του κ. Γιαννόπουλου.
  Είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα που παρουσιάζει, που περισσότερο μοιάζει με ακήρυχτο πόλεμο στους νέους αγρότες, παρά κάτι άλλο.
  Εάν αυτή η κατάσταση οφείλεται σε μικροκομματική ή ευρωπαϊκή τάση απαξίωσης της νέας αγροτική οικονομίας, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
  Και δεν έχει να κάνει μόνο με την ανάπτυξη που μπορεί να επιφέρει στην οικονομία μας, αλλά κυρίως με την υγιή αγροτική επιχειρηματικότητα.
  Οι σφυγμομετρήσεις είναι για γέλια, αφού η πραγματικότητα της αγροτικής ζωής θα έκανε να καταρρεύσουν, στην εικόνα και μόνο, την συντριπτική πλειοψηφία των 1,5 εκ. θετικών απόψεων.

  Θα σου στείλω μήνυμα, για κάποιες συμβουλές που χρειάζομαι.
  Να είσαι γερός.

  Απάντηση
  • Kαλώς τον φίλο μας τον σκεφτικό….

   Πολύ καιρό έχουμε να σε ακούσουμε-δούμε στην μπλογκο-γειτονιά …. είδα με την ευκαιρία και την τελευταία σου ανάρτηση , αν και λόγω μεγέθους δεν την διάβασα (ακόμη) όλη….ήθελα να πω, εκτιμώντας αυτά που είχα πάρει από σένα σαν κείμενα και σχόλια, ότι καλό είναι να ακούγονται φωνές σαν την δική σου , έστω κι αν θεωρείς ότι δεν έχουν κάποια αξία…το κάθε πράγμα εξάλου έχει την αία που του δίνεις…

   Η ΠΕΝΑ συμπληρώνει εφέτος είκοσι χρόνια ζωής….δεν είναι τα χρόνια που της δίνουν αξία , αλλά οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν….κι όπως συμπεράνες από τη νομιλία του Βασίλη του Γιαννόπουλου, οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν είναι αξιόλογοι, και για τα δεδομένα του αγροτικού χώρου πολύ πιο αξιόλογοι από όλους αυτούς που σφετερίζονται αξιώματα και θέσεις…
   Το πιο σημαντικό για μένα, και θα το κρίνεις κι εσύ αφού στο πω, είναι ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τις προσπάθειες αναβάθμισης του επαγγέλματος μας, είναι ότι δεν πληρώνονται από πουθενά ούτε δεκάρα τσακιστή…αντιθέτως όλα τα έξοδα τα βάζει ο καθένας από την δική του τσέπη….
   Επίσης θα ήθελα να βλογήσω και τα δικά μου γένεια, λέγοντας ότι είμαι από τους πρώτους δεκαεφτά που συγκροτήσανε τον αρχικό πυρήνα της ΠΕΝΑ (που στην αρχή λεγόταν ΕΝΑ αλλά μας το έφαγε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) και έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου και σήμερα περηφανεύομαι ότι είμαι από τους συνιδρυτές της και ο ιδρυτής της τοπικής ΕΝΑ Ξάνθης που ήταν η έκτη ή η έβδομη που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ενώ σήμερα έχουμε τριάντα τρείς….μάλλον ήταν η έβδομη γιατί με το που την ιδρύσαμε άρχισε και η διαδικασία ίδρυσης της ομοσπονδίας (ΠΕΝΑ) που με λιγότερες από εφτά ΕΝΑ δεν γινόταν….

   Αλλά…

   Όσο καλά και να τα λέμε εμείς, υπάρχουν παγιωμένα συμφέροντα που δεν πρόκειται να αφήσουν τον τόπο να αναπτυχθεί….γιατί για ανάπτυξη μιλάμε, ανάπτυξη που μπορεί να συμπαρασύρει προς τα επάνω όλη την Ελληνική οικονομία…αν σκεφτείς ότι για κάθε θέση εργασίας στους αγρούς δημιουργούνται τρείς έως έξι θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς ( μεταποίηση – εμπόριο) , καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι να γίνει ανάπτυξη στον αγροτικό τομές….
   Σήμερα για παράδειγμα υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους….οι περισσότεροι από αυτούς που υποκινούν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις, θέλουν να μην αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης του αγρότη, γιατί έχουν κατοχυρώσει «ιστορικά δικαιώματα» πολλών χιλιάδων ευρώ ο καθένας , και ο αποκλειστικός λόγος κινητοποίησής τους είναι να παραμείνει έτσι το καθεστώς όσο περισσότερο γίνεται….και οι κινητοποιήσεις δείχνουν στους πολιτκούς της Ελληνικής μιζέριας πόση «δύναμη» μαζεύουν οι αγροτοπατέρες….

   Θα μπορούσα να μιλήσω για ώρες για αυτά…είκοσι χρόνια τώρα φυσικά αυτό κάνω, και σήμερα ακόμη δεν είμαι ανώνυμος στον τομέα μου , αλλά είμαι γυαλί καρφί σε πολλά μάτια….όπως οι περισσότεροι που προέρχονται από τις διάφορες ΕΝΑ….

   Η μιζέρια στην Ελλάδα κρατάει από το πολιτικό σύστημα…θέλουν την μιζέρια….για να έχουν τον έλεγχο της κοινωνίας….
   Αν ήθελαν κράτος δικαίου και πολίτευμα αξιοκρατικό θα το φτιάχναν την άλλη μέρα….
   Αν ήθελαν γεωργία αξιώσεων όλα αυτά τα δις που δίνουν σε ενίσχυση εισοδήματος σε άσχετους θα τα δίναν για υποδομές , θα τα δίναν για να φτιάξουν οι αγρότες πολυδύναμες καλλιέργειες και οργανώσεις εμπορίας και διανομής και θα ήμασταν οι πρώτοι στον κόσμο σε ποιότητα και ποσότητα παραγωγής…

   Αλλά να το κόψω εδώ γιατί το σεντόνι έγινε τριπλό και εγώ κουραστικός , νομίζω….;

   Ότι θέλεις και όποιος άλλος από την μπλογκοπαρέα , ας μου στείλετε μαιηλ, θα χαρώ να σας βοηθήσω , αρκεί να μπορώ…

   Καληνύχτα…

   Απάντηση
   • ο νοών...νοείτω

    Φίλε Χρήστο καλημέρα.
    Η παραίνεσή σου, είναι ένας από τους λόγους, όπου αποφάσισα να «επιστρέψω» στην μπλογκόσφαιρα, έστω και με πιο αραιούς ρυθμούς.
    Η πρώτη αξιολόγηση απ΄όσα άκουσα και διάβασα είναι πολύ θετική, διότι από τις ομιλίες και από τα γραφόμενα, προκύπτουν καθαροί άνθρωποι με εμπεριστατωμένο λόγο.

    Όσον αφορά το σεντόνι που αναφέρεις, και λίγα γράφεις θα έλεγα…
    Αλλά εάν δεν το δημοσίευες, δεν θα το γνώριζα.
    Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

 3. Καλημέρα Χρήστο μου,
  Η μόνη σχέση που έχω με τους αγρότες είναι ότι ζω 20 χρόνια στην εξοχή, σ’ ένα κτήμα 7 στεμμάτων που συντηρώ μόνη λόγω οικονομικών προβλημάτων…
  Αλλά θα γράψω κάτι προσωπικό που δείχνει πόσο βαθιά είναι η διάβρωση στη χώρα μας:
  Έχω δυο γιους άνεργους από τον χώρο των ΜΜΕ, ο ένας από το Alter, ο άλλος από το Sky…
  Ο άνδρας μου που είναι-ήταν χρόνια σ’ αυτό τον χώρο, τρέχει και «μιλάει» με παλιούς συναδέλφους που δουλεύουν «ακόμα» στην κρατική TV, έτσι βρέθηκε σε κρατικό κανάλι, να δει αν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει κάποιο παιδί μας εκεί, η απάντηση φυσικά ήταν «πολύ δύσκολο» και ένας από τους λόγους είναι πως εκεί δουλεύουν «ακόμα» οι παλιοί που παίρνουν κανονικά και σύνταξη και τον παχυλό μισθό τους… έτσι οι νέοι, μένουν απ’ έξω… ένα ακόμα μικρό παράδειγμα αυτών που «δέσανε τον γάιδαρο τους»…
  Το μόνο που μου μένει να κάνω είναι η πληροφόρηση (στέλνω με mail κείμενα όπως το δικό σου) και φωνάζω, να μη το βάλει κανείς μας κάτω και να πάψει να φοβάται, γιατί στο φόβο ποντάρουν αυτοί που νομίζουν πως τα έχουν όλα υπό έλεγχο!
  Καλή δύναμη, σε όσους δεν μασάνε! 🙂

  Απάντηση
  • Καλησπέρα Στεφανία…

   Σημείωσα μια φράση της Κρ. Λαγκάρντ, στις προηγούμενες εβδομάδες που γινόταν τόσος ντόρος για την δόση μας και αν θα την πάρουμε και κατόπιν με την λίστα κτλ κτλ…..ενώ ο δημοσιογράφος που έπαιρνε την συνέντευξη εστίαζε συνεχώς αλλού, η Λαγκάρντ τόνισε δύο τρείς φορές το εξής:
   » Αν ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της Ελλάδας ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ότι οι συμβουλές που του δίνουμε όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι και προς το δικό του όφελος, δεν θα αργήσει η ανάκαμψη στην Ελλάδα»…

   Όχι η κυβέρνηση…

   Όχι οι Έλληνες στο σύνολό τους…

   Παρά ΜΟΝΟ ο γραφειοκρατικός ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ….

   Αυτοί φυσικά (Λαγκάρντ και λοιποί ) ξέρουν ποιός κυβερνάει πραγματικά, και εκεί απευθύνονται….

   Απάντηση
   • Τι είναι Χρήστο ο γραφειοκρατικός μηχανισμός, ποιος μπορεί να δώσει ονόματα και να πει: «Αυτός είναι ο Μηχανισμός που διοικεί τη χώρα» … μήπως αποτελείται από εκατοντάδες στρογγυλοκαθισμένους πολίτες; … εμείς όλοι μας είμαστε η κοινωνία, έτσι δεν είναι… η Λαγκάρντ έχει υπ’ όψη της συγκεκριμένα ονόματα ή απλώς λέει: «Φτιάξτε τον γραφειοκρατικό μηχανισμό» και εμείς… ποιοί είναι οι «εμείς» Χρήστο που θα βάλουν τάξη; Οι επόμενοι πάλι θα στρογγυλοκαθήσουν και θα αρχίσουν τις μοιρασιές… Ποιος κυβερνάει πραγματικά;

    Ουφ! και είναι Σάββατο βραδάκι και υποτίθεται πως πρέπει να διασκεδάσουμε και δεν έχει και Σουλεΐμάν…χαχα! τι θα απογίνουμε; 😉

   • Γραφειοκρατικός μηχανισμός είναι αυτό που σε εμάς τους απλούς ανθρώπους είναι γνωστό σαν «κράτος»…και το κράτος δεν είναι η κυβέρνηση αλλά οι υπάλληλοι…

    Μπορεί να είναι διαμορφωμένο από αυτούς που κυβερνάνε , αλλά δεν είναι ελεγχόμενο από αυτούς που είναι κυβέρνηση…είναι η δικτατορία του απρόσωπου υπάλληλου…είναι » ο κανονισμός» που ορίζει ( υποτίθεται ) τον τρόπο λειτουργίας του υπαλλήλου , αλλά ο υπάλληλος έχει την τάση να γίνεται δικτατορίσκος όπου τον παίρνει και σαλιγκάρι όπου δεν τον συμφέρει….
    Χιλιάδες παραδείγματα , άσκοπο να πω έστω ένα…όλοι τα ξέρουμε…

    Όχι δεν είναι στο χέρι μας να βάλουμε τάξη….

    Ξέρουν αυτοί οι γυμνοσάλιαγκες κάθε κρυφό σημείο του κάθε κυβερνώντα, υπουργού ή βολευτή…ξέρουν πως να ελιχθούν…ξέρουν από ποιόν θα τα πάρουν και γίνονται χαλί σε κάθε του επιθυμία αρκεί να μην είναι «εμφανώς παράνομη»…ή αν είναι να μπορεί να τους καλύψει με δικά του «μέσα» αν και όταν εκτεθούν στον νόμο….

    Δεν είναι στο χέρι μας να βάλουμε τάξη γιατί το κοινοβουλευτικό σύστημα που μας διέπει δεν δίνει περιθώρια σε κανέναν εκτός συστήματος να επέμβει…το έχει χαρακτηρίσει μάλιστα σαν «εκτροπή» κάθε τέτοιο συμβάν…

    Ο μόνος τρόπος για άμεση και πλήρη ανατροπή θα ήταν , μιας και είμαστε χρεοκοπημένοι σαν κράτος, να γίνει μια επίσημη χρεοκοπία και να απολυθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι για μια ημέρα και να ξαναπροσληφθούν την άλλη μέρα με νέους όρους και νέο σύστημα λειτουργίας….αλλά αυτό έχει σαν προϋπόθεση κυβέρνηση που θέλει να αλλάξει τα πράγματα…εμάς οι κυβερνήσεις που έχουμε τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο μας οδήγησαν συνειδητά στην χρεοκοπία, αλλά συντηρούν με νύχια και με δόντια τον συγκεκριμένο»γραφειοκρατικό μηχανισμό» έτσι όπως ήταν και όπως είναι , γιατί αυτός ο τρόπος λειτουργίας ο συγκεκριμένος τους εξυπηρετεί σε αυτό που κάνουν…την διοίκηση δλδ της αποικίας «Ελλάδα» προς το συμφέρον ολίγων ημετέρων….αν πάρεις π.χ. τα ονόματα σχεδόν όλων όσων με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμμετείχαν ποτέ στην διακυβέρνηση της Ελλάδας θα δεις το γλαφυρό , να είναι όλοι τους σχεδόν μέλη συγκεκριμένων οικογενειών ή ομάδων οικονομικών συμφερόντων….

    Ο μόνος τρόπος εξυγείανσης της αποικίας Ελλάδα , είναι κατά άλλους η πλήρης ρήξη και επανάσταση , πράγμα που κατά την δική μου γνώμη ακόμη και αν έχει αίσια έκβαση ( που δεν είναι ποτέ δυνατό να έχει με την δική μας θέση στον χάρτη)θα οδηγήσει σε νέου είδους δυνάστες, όπως πολλές επαναστάεις στην ιστορία μας έχουν δείξει….

    Ή , η μετάλαξη της γραφεικρατίας της , μέσω μιας πιο ισχυρής γραφειοκρατίας, αυτής της Ε.Ε. , όπου υπάρχει μια ελπίδα , λόγω οικονομικού μεγέθους, όχι να αλλάξουνε τα πράγματα για τον καθημερινό άνθρωπο δραματικά, αλλά να του προσφερθεί ένα πιο υγιές και σταθερό περιβάλον να ζήσει….

    Η δική μου γνώμη δεν νομίζω ότι μετράει, αλλά αυτό που νομίζω πως πρέπει να κάνει ο καθένας μας είναι να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει αξιοπρεπως…την κρίση αυτοί που την άρχισαν , αυτοί θα την λήξουν, όταν πετύχουν αυτό που επιδιώκουν….την υποταγή του επαρχιακού γραφειοκρατικού μηχανισμού της Ελλάδας στον μεγάλο αδερφό της Ε.Ε….

    Εμείς μόνο ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση μπορούμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: