RSS Feed

Πανελληνια Ενωση Νεων Αγροτων (ΠΕΝΑ)

Επειδή ήμουν κι εγώ εκεί…στους δεκαεφτά πρώτους που δημιούργησαν αυτήν την συνδικαλιστική οργάνωση , που δεν φοβάται να πει ότι είναι συνδικαλιστική οργάνωση , γιατί μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και σαν πρότυπο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας και αξιοκρατίας και τρόπων προώθησης των κλαδικών συμφερόντων του τομέα των νέων του αγροτικού τομέα….

Επειδή (με ευθύνη του χαμελαίοντα Καραμίχα , που αλλάζει χρώματα αναλόγως τι χρώμα έχει η κυβέρνηση,και γι’ αυτό προεδρο της ΠΑΣΣΕΓΕΣ εδώ και 24 χρόνια) είχανε αποκλείσει την οργάνωση από την συμμετοχή της στην Ευρωπαίκή Ένωση Νεων Αγροτών από το 1999….αποκλείοντας νέους από τεράστιες ευκαιρίες γνώσης και συνεργασίας με τους Ευρωπαιους συναδέρφους τους, προς όφελος των εγκατεστημένων αγροτοπατέρων στην διανομή για την πάρτη τους κεφαλαίων και δράσεων που δεν δικαιούνταν….

Επειδή είναι ελπίδα ότι ξανανοίγει η επαφή της ΠΕΝΑ με τους EUYF…(Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών -European Union of Young Farmers)….

Αφιερώνω μια ανάρτηση με το δελτίο τύπου που αφορά την πρόσκληση των Νέων Αγροτών στην επίσημη συμμετοχή του εφετινού Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών…(μην σας ξενίζει το γεγονός ότι αναφέρεται η ΕΝΑ Πιερρίας σαν οργανώτρια, είναι η «τιμώμενη» για εφέτος ΕΝΑ , του χρόνου θα είναι άλλη , εμείς στην Ξάνθη είχαμε την οργάνωση το 2001)

εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-11-2012
Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας καταξιώνουν τον αγροτικό ρόλο
Αν η Γεωργία, η Βιομηχανία Τροφίμων και ο Τουρισμός (κατά ΣΕΒ, ΕΕΤ & ΤτΕ) είναι οι «ατμομηχανές» της προσδοκόμενης ανάπτυξης της Ελλάδος, αυτά εννοούνται αποτελεσματικότερα όταν ενεργοποιούνται από τους Αγρότες για την Γεωργία, από τους Βιομηχάνους για την Βιομηχανία Τροφίμων και από τους Ξενοδόχους (& επαγγελματίες του τουρισμού) για τον Τουρισμό.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ υποστηρίζει την Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία) ως το επιτυχέστερο μοντέλο σταθερής αειφόρου ανάπτυξης, και αυτά επιτυγχάνονται μόνο με τοπική συνέργεια όλων των παραγωγών πλούτου.
Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση ανάληψης δράσης με υψηλό επίπεδο αβεβαιοτήτων, τότε έχουμε ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αλλά και κρατική και συνεταιριστική, και κοινωνική, ακόμα και συλλογική. Και όσο περισσότερες οι αβεβαιότητες τόσο εντονότερη η επιχειρηματικότητα.
Οι Αγρότες είναι εξ ορισμού επιχειρηματίες καθόσον δρούν σε περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες, οι οποίες τώρα τελευταία επιδεινώνονται λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Η ΠΕΝΑ κατά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9 Σεπ 2012, Ελατοχώρι) επέλεξε να δώσει βήμα αναγνώρισης στους Έλληνες Νέους Αγρότες με την Παρουσίαση Πετυχημένων Καλών Πρακτικών. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις από όλη την Ελλάδα αναφέρονται οι πετυχημένες Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις των κ Αποστόλη Κούρτη (Ράχη Πιερίας), ΑΣ Ράχης Αγ. Λουκάς, κ. Ι. Παντούλη (Περίσταση Πιερίας), κ Γιώργο Φωτιάδη (Εξοχή Πιερίας), κ. Θανάση Εσκίδη (Κατερίνη Πιερίας) ανάμεσα σε 21 δηλωθείσες από όλη την Ελλάδα.
Επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα (μαζί με άλλους 4), ο κ. Απόστολος Κούρτης (βιοκαλλιεργητής αμπελουργός, δενδροκόμος, δασοκόμος, οινοποιός) και να διεκδικήσει το Βραβείο του πιο Καινοτόμου Νέου Αγρότη της Ευρώπης ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών στο ΕυρωΚοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 6 Δεκ 2012.
Στην 26μελή αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στις Βρυξέλλες θα μετέχει ο κ. Γιάννης Παντούλης (βιοκαλλιεργητής δενδροκόμος, αμπελουργός, οινοποιός) και θα μιλήσει στο κεντρικό πάνελ μαζί με άλλους 3 από όλη την Ευρώπη για τις εμπειρίες, τα οράματα και τις δυσκολίες των αγροτικών επαγγελμάτων, όπως τα βιώνουν, με την συστηματική περίεργη απαξίωση του ρόλου των αγροτών στην τοπική ανάπτυξη.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας είναι περήφανη που Νέοι Αγρότες της Πιερίας θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό τομέα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, ευχαριστεί τον Αντιπρόεδρο του ΕυρωΚοινοβουλίου καθ Γ. Παπαστάμκο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για την πρόσκληση και εύχεται καλή επιτυχία στην εκπροσώπηση,
Παράλληλα με όλες τις αγροτικές εργασίεςκαι τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας προσκαλούν όλους στις 14 Ιαν 2013 στο Π. Κεραμίδι, στα γραφεία της ΕΝΑ Πιερίας, θα γίνει η παρουσίαση της εμπειρίας από τις Βρυξέλλες. Στην Zootechnia (Θεσ/νίκη, 7-10 Φεβ 2013) η ΕΝΑ Πιερίας θα μετέχει στην Παρουσίαση Πετυχημένων Επιχειρηματικών Πρακτικών από αγρότες. Τον Ιουν 2013 στην Πιερία επιλέχθηκε να γίνει το εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου FARMS UP για την σύνδεση Έρευνας, Γεωργικών Εφαρμογών, Αγροτικής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (Αγροτικά Επιμελητήρια?) για την ανάπτυξη της πραγματικής αγροτικής επιχειρηματικότητας από αγρότες.
Οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας συναντώνται κάθε Δευτέρα, στις 20.00, στα γραφεία τους στο Παλαιό Κεραμίδι Κατερίνης τηλ 23510 92222, φαξ 23510 92223

Είναι του κλάδου μου, και είναι «παιδί» μας , η ΠΕΝΑ …χαίρομαι που αφήσαμε μια οργάνωση πρότυπο , που μπορεί οι σημερινοί υπεύθυνοι να μην μας γνωρίζουν πια όλοι, ποιοί είμαστε και το πόσο τρέξαμε από το 1993 ως το 2007 (εγώ)… αλλά εγώ χαίρομαι αφάνταστα για την εξέλιξη…

Ας ελπίσουμε μόνο ότι η συμμετοχή θα είναι μια ευκαιρία γνωριμίας της ΠΕΝΑ με το EUYF έτσι ώστε η συμμετοχή της ΠΕΝΑ να γίνει πια μόνιμη και ότι δεν θα εξαρτάται στο μέλλον από προσκλησεις ευρωβουλευτών , όπως λέει στο δελτίο τύπου….

Advertisements

9 responses »

 1. κάθε κλάδος έχει ανάγκη από δραστήριους ανθρώπους, μπράβο σας χρήχα για την ανάρτηση. πολύ καλημέρα σας. (οι χαμαιλέοντες υπάρχουν γιατί κάποιος τους συντηρεί!!!)

  Απάντηση
 2. Με όλη μου τη καρδιά εύχομαι επιτέλους να αποδώσει αυτή η συνεργασία…
  Θα τολμήσω να πω, πως το πρώτο βήμα έγινε… και σύμφωνα με άγραφους νόμους, «το πρώτο βήμα είναι και το τελευταίο» ή το «νερό μπήκε στο αυλάκι»… 😉

  Καλή μέρα να έχουμε! 🙂

  Απάντηση
  • Αυτό είπα κι εγώ αγαπητή…
   εύχομαι να γίνει ξανά η θεσμική σύνδεση των φορέων…
   γιατί εδώ είμαστε ανθρωποφάγοι , όσον αφορά κονδύλια και διαχείρηση ….

   καλησπέρα σας

   Απάντηση
 3. Φοβόμαστε να πούμε ότι συνδικαλιζόμαστε,φοβόμαστε να θυμηθούμε Πολυτεχνεία, φοβόμαστε να αγωνιστούμε ,να δημιουργήσουμε…φοβόμαστε γενικώς.Θυμωμένοι καιροί,θυμωμένα μυαλά.Μια στάμπα περιμένει στη γωνία.
  Αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος και μεις του κάνουμε εξορκισμό.
  Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
  Καλή σας μέρα και Καλό Μήνα

  Απάντηση
  • Πολύ φοβάμαι ότι δεν μιλάμε για θυμωμένους καιρούς και θυμωμένα μυαλά, αλλά για φοβισμένους καιρούς και φοβισμένα μυαλά…..

   Επίσης θα’ θελα να επισημάνω ότι η σύγχιση που έχει καλλιεργηθεί επίμονα και συστηματικά από όλους τους «επίσημους φορείς» για το τι είναι συνδικαλισμός, τι είναι οργάνωση, και δη συνεταιριστική, είναι τέτοια , που ο μέσος πολίτης έχει την άποψη ότι «καλύτερα μόνος» άσχετα αν τα μεγέθη είναι τέτοια που σε συνθλίβουν….

   Ειδικά στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα, ο τόπος σε συνδυασμό με το κλίμα και το έδαφος που είναι εξαιρετικά γόνιμο, (είναι κάτι που εγώ λέω χαριτολογόντας ότι αν σκοντάψεις και κάνεις στο χώμα «γονατιά» τον άλλο χρόνο εκεί στο σημάδι απ’ το γόνατο θα φυτρώσουν γονατιές….)
   Και σε τέτοιο περιβάλον και τέτοιο τόπο οι αγρότες «δεν έχουν τι να καλλιεργήσουν»….
   Έλεος…
   Μας έχουν φυτέψει τσιπάκι στον εγκέφαλο να μην λειτουργεί…μας ψεκάζουν….δεν ξέρω τι….

   Ευχαριστώ πάντως για τον καλό σας λόγο…

   Απάντηση
 4. Μα τι όμορφο κείμενο…πραγματικά εξαιρετικό! Και θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί μου άρεσε! Πέρυσι που λες χρήχα, επισκέφτηκα τον οινοπαραγωγό Απόστολο Κούρτη. Δεν ξέρω αν έχεις επισκεφτεί το μέρος του αλλά είναι ε-ξαι-ρε-τι-κό! Δοκίμασα πολλά κρασιά του και μέσα σε αυτά ήταν ένα που είχε βραβευτεί το 2004 ως ένα από τα καλύτερα(δεν θυμάμαι ακριβώς σε τι διαγωνισμό). Επίσης, δοκίμασα για πρώτη φορά γκράπα, που αν θυμάμαι καλά, μου είπε ότι ήταν η πρώτη απόσταξη του τσίπουρου, το οποίο έχει χωνευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, ο κ.Κούρτης, εξαγάγει αρκετά μπουκάλια κρασιού στη Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια και τέλος το μέρος που έχει τα βαρέλια του ήταν πεντακάθαρο και απίστευτα προσεγμένο!!!

  Συνεχίζω λέγοντας, ότι το Σεπτέμβρη που μας πέρασε, δοκίμασα λευκό κρασί από τον κ.Παντούλη που επίσης ήταν καλό, αν κι εμένα η αδυναμία μου είναι τα κόκκινα με αποτέλεσμα να μην είμαι καλός κριτής στα λευκά.

  *Τι άλλο να πω; Νομίζω ότι τα είπα όλα… Α, και έχω να προσθέσω ότι έφαγα τα πιο καλοψημένα παιδάκια στο κτήμα στη Ράχη.

  Καλο βράδυυυυυυυ :):):):)

  Απάντηση
  • Και εύχομαι να η ΠΕΝΑ να πάει ακόμα καλύτερα… είναι ένα βήμα κι αυτό που κατάφερε!! Να πάρει την αξία που της αξίζει!!!

   ΚΑληνυχτααααααααααααααααααα:) 🙂 🙂

   Απάντηση
 5. Βλέπεις αγαπητή Αντριάνα. ο καθένας μας ξέρει κι από μια περίπτωση ανθρώπων που «κάνουν θαύματα» με τα προϊόντα τους….
  Ο μόνος που δεν το βλέπει αυτό είνα οι «αρμόδιοι» που πρέπει να φτιάξουν ένα περιβάλον υγιές για να προκόψουν οι δημιουργικοί άνθρωποι και να πάει ο τόπος μπροστά….
  Αλλά οι «αρμόδιοι» το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η μίζα , η ρεμούλα και η «νταλαβέρα»…..τουτέστιν το πως θα χρησιμοποιήσουμε τομείς που βρεθήκαμε «αρμόδιοι » με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχουμε τις δραστηριότητες με τρόπο που θα ευνοούμε την τσέπη μας πρωτίστως αλλά και το άρρωστο σύστημα που μας τοποθέτησε «αρμόδιους»…..

  Έχουμε είκοσι χρόνια που φωνάζουμε ότι οι επιδότηση που πάει για ενίσχυση εισοδήματος δεν παράγει ανάπτυξη , αλλά κάνει τους αγρότες να τεμπελιάζουν και να μένουν σε καλλιέργεις αντιπαραγωγικές , μόνο και μόνο για ένα εισόδημα -επίδομα πείνας….ενώ την ίδια στιγμή κεφάλαια που θα μπορούσαν να πάνε στην ανάπτυξη υποδομών και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών δίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο σε «δικούς μας»….

  Έχουμε στην Ελλάδα περίπου 900.000 δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων….είναι όλοι αγρότες; ΟΧΙ
  Οι πραγματικοί αγρότες είναι περίπου στις 230.000….
  Και ενώ δίνονται περίπου 3,5 δις το χρόνο κοινοτικά κονδύλια για τη ενίσχυση του αγροτικού τομέα, αυτά τα λεφτά μοράζονται …και μοιράζονται σε 900.000 «δικαιούχους» …δλδ περίπου 3.500 ανά «δικαιούχο»….καλό μπόνους για έναν που ασχολείται με την αγροτική «για την πλάκα του»….
  Πές μου όμως σε έναν αγρότη που θέλει να κάνει μια επένδυση τι να του κάνουν 3500 ευρώ…όταν για την εγκατάσταση ενός στρέματος π.χ. ακτινιδίων χρειάζεται 4000 ευρώ το στρέμα….
  Αν όμως τα κονδύλια αυτά δινόταν αποκλειστικά στις επενδύσεις….ένας που σήμερα δεν είναι αγρότης αλλά έχει 20 στρέμματα χωράφι απ’ τον παππού του, λέμε τώρα…και του δίνανε το κεφάλαιο να καλλιεργήσει ακτινίδια ( μια που τα πηραμε σαν παράδειγμα πιο πάνω)…..για να κάνει την επένδυση χρειάζεται 80000 ευρώ για το ξεκίνημα και εφ’ όσον έχει δικό του χωράφι…
  Δώστε του κύριοι αρμόδιοι το κεφάλαιο εκκίνησης ….και μην τα σκορπάτε σε ενίσχυση εισοδήματος….γιατί από μόνος του και με τα 3500 ευρώ που παίρνει σαν ενίσχυση εισοδήματος δεν πρόκειται ποτέ να επενδύσει στο χωράφι….μια ζωή θα το έχει σαν έξτρα εισοδηματάκι…με είκοισι στρέμματα ακτινίδια όμως μπορεί να γίνει βιώσιμος αγρότης και να έχει ένα καθαρό εισόδημα της τάξης περίπου των 15000 ευρώ το χρόνο…
  Έτσι γίνεται ανάπτυξη….
  Και για να μην «πάνε και τα φάνε στα μπουζούκια» γιατί ακούγονται κατά καιρούς και τέτοια, μπορείτε να τον ελέγχετε κάθε εξάμηνο τι κάνει και τι δεν κάνει….άσε που μπορείτε να μην του δώσετε μετρητά αλλά μόνο να του πληρώνετε τα τιμολόγια όσων έχει εγκαταστήσει στο χωράφι….
  Και μην ξεχνάμε , ότι κάθε μία θέση εργασίας στους αγρούς υποστηρίζει δύο έχως εφτά θέσεις εργασίας στην μεταποίηση και στο εμπόριο….

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: