RSS Feed

Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο….

Να σταματήσουμε να ανάγουμε τα προβλήματά μας σε αιτίες που εξηγούνται με έννοιες όπως «καπιταλισμός»…..
Αυτό γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν σε αυτό το καθεστώς…η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, και κουμάντο κάνουν αυτοί που κρύβονται πίσω από τους κυβερνώντες…
Η κατευθύνσεις που δώθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια ήταν τέτοιες , στην Ελληνική οικονομία , έτσι ώστε να απαξιωθεί η παραγωγή γενικά και όχι μόνο στα αγροτικά με γενικό στόχο και σκοπό να μένει η Ελλάδα εξαρτημένη από κεντρικές διευθύνσεις, τη μητρόπολη που συνηθίζω να λέω…
Καταστρέφοντας την παραγωγική δομή ενός τόπου, με σύστημα, είναι βέβαιο ότι αυτός ο τόπος, όσους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και να έχει από την φύση του, να μην μπορεί να αξιοποιήσει τίποτε και να μένει στην υπανάπτυξη….κλασική εφαρμογή αυτού που λέω και η απόδειξή του δια γυμνού οφλθαλμού είναι η πολιτική των δυτικών κρατών στις “τρίτες χώρες”…
Στην Ελλάδα η πολιτική αυτή κρύφτηκε πίσω από επιδοτήσεις και δανεικά που από την μια κρατούσαν το βιοτικό επίπεδο σε κάποια επίπεδα και από την άλλη ρημάζανε τον παραγωγικό ιστό της χώρας…στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι τα κόμματα παίξανε το παιχνίδι των εξουσιαστών μας με την δήθεν αντιπαράθεση κεφαλαίου – εργατιάς….και το παιχνίδι παίχτηκε εναντίων των παραγωγικών μας δομών κυρίως από τα λεγόμενα αριστερά ή “προοδευτικά” κόμματα πορεξέχοντος . όχι τόσο του ΠΑΣΟΚ όπως θα νόμιζες ότι θα πω αλλά κυρίως του ΚΚΕ… το ΠΑΣΟΚ έγινε ο κύριος μοχλός γιατί ήταν ή εξουσία για τριάντα χρόνια και ο φανερός βραχίονας όλων των εξουσιών κρυφών και φανερών…αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να το κάνει χωρίς την συγκατάθεση και την υπομόχλευση του κόμματος που κυρίως έπρεπε να οργανώσει την κοινωνία και να ξυπνήσει την αντίσταση και την δυναμική της αντίδρασης ενάντια στην κατηφοριά, αυτό που όμως ήταν αντίθετα αξ’αρχής ο πνευματικός πατέρας της κατηφόρας….όλες οι κατά καιρούς απόπειρες αναφοράς σε πατρίδα , έθνος, κτλ μαζί με όλα όσα λένε η απλά αναφέρονται σε κεφάλαιο και εταιρίες, ανάπτυξη κτλ , όλα έχουν κατασυκοφαντηθεί και δαιμονοποιηθεί σε τέτοια επίπεδο, φορτώθηκαν με τόσες και τέτοιες ενοχές που κατήντησαν σχεδόν παράνομα στην συνείδηση του κόσμου….ακόμα και οι παραδοσιακοί δεξιοί που από πεποίθηση υποστήριζαν θέσεις φιλελεύθερες έφτασαν στο σημείο να φοβούνται να ομολογήσουν ότι είναι δεξιοί και ότι οι απόψεις τους είναι δεξιές….συλήβδην ότι ήταν δεξιο ή πατριωτικό ή εθνικό εξοβελίστηκε από τις συνειδήσεις των Ελλήνων…συλήβδην ότι χαρακτηριζόταν ή ήταν δεξιο- πατριωτικό- εθνικό ήταν καταδικαστέο και οι απόψεις του εκ των προτέρων αποριπτέες….ουτοί που εκπροσωπούσαν κάτι απ’αυτά ήταν συλήβδην τσιράκια του κεφαλίου , των καπιταλιστών , των Αμερικάνων κτλ, άρα ανάξιοι ακόμη και αναφοράς….
Η αναφορά σε πρόοδο- προοδευτικό έγινε ταμπέλα και αποκλεισιτκό δικαίωμα από φορείς και οργανώσεις και κόμματα με μόνο το ότι είχαν τίτλο “αριστερό” και ταμπέλα “προοδευτική» άσχετα του ότι παρόλο που μιλούσαν αριστερόστροφα ή προοδευτικά, οι πράξεις και τα έργα τους ήταν αυταρχικά ( σε επίπεδα φασισμού) .Καταδίκαζαν σε κάθε ευκαιρία κάθε άλλον φορέα ή ακόμα και μεμονομένο άτομο, κάθε άλλον διαφορετικό από αυτούς , διεκδικώντας το αλάθητο του πάπα για τους εαυτούς τους και το αδιεκδήκητο του αριστερού-προοδευτικού για τον εαυτό τους….όλοι όσοι διαφέραν, ότι και να λέγαν ήταν κεφαλαιοκράτες ( ή πρακτορες του κεφαλαιου) και ανάξοι να αρθρώσουν λόγο….
Η πρακτική αυτή ήταν απαραίτητη για τους εξουσιαστές μας…το ΚΚΕ και όλη η σριστερά παραδόθηκε (αλώθηκε ίσως) πρώτα ,άλωσσε την κοινωνική συνείδηση σαν ο αποκλειστικός αγωνιστής του λαού και μετά , όταν απόκτησε μεγάλο λαϊκό έρεισμα μπήκε στην εξουσία με την μορφή του ΠΑΣΟΚ (τρανσσέξουαλ ιδεολογία για όλα τα γούστα -αριστερές κορώνες- καθαρά υποτελής πολιτική-έναρξη της πλήρους αποδόμησης των παραγωγικών δομών της Ελλάδας με σχέδιο….)

Δεν είμαι κανένας αναλυτής , δεν είμαι κανένας οικονομολόγος,δεν είμαι τίποτε…αντιπροσωπεύω μόνο τον εαυτό μου…αλλά με μια πορεία τριάντα χρόνων ενήλικης ζωής και αυτοαπασχολούμενης εργασίας μέσα σε όλα αυτά, έχω ζήσει στο πετσί μου όλα αυτά, και προσπαθώντας να δώσω μια μορφή στην απαξίωση του σήμερα , αυτό το συμπέρασμα έρχεται σαν από μόνο του στο μυαλό μου, βάζοντας πρόσωπα και πράγματα σε μια σειρά…..

Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο-όχι εγώ ….αλλά πέστε μου -αν έχω-που έχω άδικο…..

Advertisements

9 responses »

 1. Κατ’ αρχήν φίλε Χρηχα η ανάλυσή σου και για το προτεκτοράτο Ελλάδα και για το ρόλο των κομμάτων, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Η αποδόμηση της παραγωγής του τόπου απαιτούσε εφιάλτες και δυστυχώς είχαμε πολλούς και σε όλες τις αποχρώσεις.
  Επιμένω στις λέξεις «καπιταλισμός» ή «κεφάλαιο» επειδή αυτό είναι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, χωρίς καμία διάθεση ηθικής επιβράβευσης ή απαξίωσης. Τώρα το αν στον τόπο μας δεν γευτήκαμε τα πλεονεκτήματα του καπιταλισμού και καταντήσαμε προτεκτοράτο δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε μέσα στον καπιταλισμό.
  Στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική αφήγηση ο ανταγωνισμός είναι το κύριο στοιχείο εξέλιξης και ευημερίας. Στη πράξη υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και ο οικονομικά ισχυρός επιβάλει τους όρους του. Είναι σαν να παίζεις πόκα με ένα εκατομμυριούχο, στο τέλος είναι βέβαιο ότι θα χάσεις. Τελικά κερδισμένος πάντα θα είναι ο μεγάλος κεφαλαιοκράτης.
  Στο Κεϋνσιανό μοντέλο του καπιταλισμού παρεμβαίνει το κράτος για να ελέγξει το παιχνίδι υπερ του συνόλου. Προσοχή όχι για να δημιουργήσει ένα υδροκέφαλο, γραφειοκρατικό κράτος, αλλά για να εξομαλύνει τις διαφορές παρέχοντας ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο. Οι χώρες που το εφάρμοσαν με συνέπεια αποτελούν πρότυπα. Στη χώρα μας θεωρητικά αυτό το Κεϋνσιανό μοντέλο επιχειρήσαμε να εφαρμόσουμε …αλά Ελληνικά! Το αποτέλεσμα είναι ένα δύστροπο, μεγενθυμένο κράτος χωρίς ίχνος κοινωνικότητας. Τον ισχυρό ρόλο του κράτους τον χρησιμοποίησαν οι διάφοροι επιτήδειοι για ίδιον όφελος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Τελικά μόνο ισχυρό κράτος δεν είχαμε. Χωρίς ίχνος πατριωτισμού αποδόμησαν και διέλυσαν κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Και εδώ συμμετείχαν όλοι!
  Τελικά η χώρα μας έχοντας ένα στρεβλό, ουσιαστικά αδύναμο, Κεϋνσιανό κράτος ανοίχτηκε στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Με την πρώτη κρίση η καταστροφή ήταν προδιαγεγραμμένη.

  Απάντηση
  • Καλησπέρα φίλε dyer….

   Στην χώρα μας μας είπαν ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σύστημα…καθώς και άλλα ψέματα….αυτό είναι η συνέπεια του προτεκτοράτου…μας λένε ψέματα για να μας κοιμήσουν, μας λένε αυτά που κατα΄καιρούς θέλουμε να ακούσουμε ώστε να ησυχάσουμε για λίγο και όταν αρχίζουμε να γκρινιάζουμε μας πετάνε και άλλο ένα ψέμα , και όταν δεν ησυχάζουμε μας πετάνε και μια εθνική κρίση και πάει λέγοντας….

   Στην Ελλάδα ποτέ δεν είχαμε κεφάλαιο που δραστηριοποιήθηκε , έτσι ώστε να παράγει πλούτο και μετά αυτό να γίνει ο δυνάστης , όπου θα χρειαζόταν την παρέμβαση ένος ισχυρού κρατικού φορέα για να εξισοροπήσει τις αδικίες που πιθανόν θα έφερνε η υπερβολική δύναμη αυτών που θα κετείχαν το κεφάλαιο…

   Στην Ελλάδα υπάρχουν από ίδρυσης νεοελληνικού προτεκτοράτου οι «φαμίλιες» ….στα πρώτα χρόνια ήταν οι άμεσοι απόγονοι κοτζαμπασήδων , καπεταναίων κτλ, όχι όμως κεφαλαιοκράτες που παρήγαγαν πλούτο, αλλά εξαρτώμενοι από την κεντρική εξουσία για να εκμεταλευτούν τα ιθαγενή υποζύγια….έτσι ήταν εύκολο οι κρατούντες να δημιουργούν νέα τζάκια ή να εξοντώνουν παλιά(σπάνιο )….Γίνεται δλδ το αντίθετο από τον καπιταλισμό που αναφέρεις….το κράτος όχι μόνο δεν παρεμβαίνει υπέρ του λαού, αλλά δημιουργεί εκμεταλευτές του λαού , κατά πως του βαράν το νταούλι οι «προστάτιδες» δυνάμεις….και αυτό γίνεται συνέχεια και απρόσκοπτα από ίδρυσης του νεοελληνικού μορφώματος….
   Έτσι ποτέ η Ελλάδα δεν απέκτησε αστική τάξη, ποτέ δεν απέκτησε γνήσιους κεφαλαιούχους , άρα ποτέ δεν απέκτησε και καπιταλισμό….η εθνική διαμάχη που κατέληξε μάλιστα και σε εμφύλιο ήταν καλά ενορχηστρωμένη από την αρχή και σκοπό και στόχο είχε τον διχασμό του λαού , μην τυχόν και αποκτήσει η Ελλάδα οικονομική ανάπτυξη , μην τυχόν δηλαδή και ονειρευτεί κάποιος τυχαίος αιθεροβάμων πολιτικός τυχόν πολιτική ανεξαρτησία…..
   Οι «προστάτιδα δύναμη » μετά τον Β’ΠΠ , η Αγγλία, ύστερα από όλους τους επαίνους και διθυράμβους για την βοήθεια που δώσαμε στην τελική νίκη των συμμάχων, ενορχήστρωσε με όργανο τον παππού του ΓΑΠ ,έναν ξεγυρισμένο εμφύλιο για ανταμοιβή των Ελλήνων που αφού πολεμούν σαν ήρωες, ας συνεχίσουν να πολεμούν ο ένας τον άλλον….φυσικά και η μεριά των κομμουνιστών έχει ευθύνες που είναι ίσες με του παππού ΓΑΠ….Έβαλαν και οι δύο τις βάσεις για να κρατηθεί η Ελλάδα σε μια εσωτερική διαμάχη που ακόμη και σήμερα έχει τον ρόλο της…είχε βέβαια προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν η εξολόθρευση του εκτός Ελληνικού χώρου Ελληνισμού με σχέδια της άλλης προστάτισας μας δύναμης Γερμανίας, και το μάντρωμα όσων λέγοταν Έλληνες σε ένα κρατιδιάκι….εκεί μέσα μας ήθελε ο Κάνιγκ από το 1834…το είχε πει στον σουλτάνο στις διαπραγματεύσεις από το σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης , όπου ο σουλτάνος αναγνώρισε το νεοελληνικό κρατίδο σαν ανεξάρτητο κράτος…

   Και φτάνουμε στο σήμερα, με τα πολλά ,μέσα από μια διαδρομή όπου οι «ιδεολογικές διαφορές » των παρατάξεων ποτέ δεν κατάφεραν να γεφυρωθούν…ήταν βλέπεις κάθε φορά και κάποιος «κατάλληλος» άνθρωπος (πολιτικός ήταν αλλά ας τον πούμε άνθρωπο),ο οποίος φρόντιζε να δώσει το κατάλληλο «φορτίο» κάθε φορά έτσι ώστε να μην ξεπερνούμε ποτέ τα μίση και τα πάθη….ο ΑΓΠ με αντιδεξιά συνθήματα δεν ανελίχθη στην εξουσία; «Ποτέ πια δεξιά»……και άλλα όμορφα…

   Τα τελευταία χρόνια όλοι τα έχουν αναλύσει ποικιλοτρόπως , δεν αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω κι εγώ….πάντως έκανα μια γεναία ιστορική αναδρομή για να αναλύσω αυτό που λέω και γιατί το λέω …..ότι δλδ ποτέ δεν είχαμε κεφάλαια και καπιταλισμό στην Ελλάδα…
   Πάντα είχαμε τους ευνούμενους του κράτους -το οποίο ελέγχοταν από έξω, πάντα, και αυτοί οι ευνοούμενοι του κράτους , δεν χρησιμοποίησαν ποτέ την δημιουργικότητά τους για να βγάλουν λεφτά….την ευνοικρατία χρησιμοποίησαν…και στο σοσιαληστρικό μοντέλο από το 81 έως σήμερα το είδαμε εντελώς απροκάλυπτα το σύστημα να δημιουργεί Κοσκωτάδες και άλλους….εύκολα και γρήγορα….

   Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε πως ο ΓΑΠ αρπάζοντας την εξουσία με ψέματα και πονηριές , μετά παρέδωσε την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη στον καιάδα…εύκολα και γρήγορα….όλοι όσοι μπορούν να εκφραστύν μιλάνε για διατεταγμένη υπηρεσία….οι άλλοι όλοι ψάχνουν να δουν «πόσο χαζό είναι το παιδί»…..

   Εγώ το μόνο που ψάχνω είναι να δω πως θα επιβιώσω μέσα σε ένα περιβάλον προτεκτοράτου….γιατί αν δεν προσαρμοστείς σε αυτό που βιώνεις , καλύτερα φύγε, πάνε να βρεις ένα κράτος όπου με όποιο σύστημα και να δουλεύει , δουλεύει για τον λαό του….εδώ όπως όλοι και εγώ δουλεύω μόνο για την προσωπική μου επιβίωση…καμία προσπάθεια οργάνωσης του λαού δεν θα επιτύχει…καμία προσπάθεια να γλυτώσουμε την κηδεμονία δεν θα ευοδοθεί…..η μόνη μας ελπίδα είναι να ολοκληρωθεί -άμποτε-η Ε.Ε. και εκεί μέσα να λειτουργήσουμε επιτέλους σαν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου , με όποιο σύστημα θα υπάρχει για όλους….

   *φίλε dyer δεν ξέρω κατά πόσο συμφωνείς με όσα γράφω , πάντως μου δίνεις καλές πάσες να γράφω σεντόνια…ευχαριστώ σε, και να’σαι καλά

   Απάντηση
   • Φίλε Χρηχα δεν έχω καμία διαφωνία στο σχόλιο σου. Απλά αυτό το προτεκτοράτο που περιγράφεις είναι, κατά τη γνώμη μου, κι’ αυτό δημιούργημα του καπιταλισμού. Είναι η σκοτεινή πλευρά του «υπαρκτού καπιταλισμού». Το ότι δεν είχαμε την ισχυρή αστική τάξη των δυτικών δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε μέσα στο καπιταλιστικό οικονομικό μοντέλο, όσο στρεβλά και αν το εφαρμόσαμε. Κάποιοι κέρδισαν από τη δική μας ανικανότητα, επιδίωξαν την αποτυχία μας και τα κατάφεραν, είμαστε οι losers του συστήματος.
    Αν συμφωνούσαμε 100% θα ήταν πολύ βαρετό φίλε Χρηχα. Και γω το χαίρομαι το παιχνίδι με τις πάσες.

 2. Καλημέρα…

  Εντάξει ,εντάξει οι δυνάστες μας είναι καπιταλιστές….άρα μας κυβερνάει το κεφάλαιο….κανένα πρόβλημα…..αλλά εδώ μέσα στα όρια του κράτους της Ελλάδας δεν ισχύει κανένα σύστημα…όλα ελέγχονται με ένα οργουελικό μοντέλο επιρρροής, και κανείς αν δεν μπορεί να «κάνει δουλειές » άν δεν είναι εκ των έσω…σαν προτεκτοράτο που είμαστε λογικό είναι τα συστήματα να είναι κεφαλαιοκρατικά….αλλά το κεφάλαιο δεν είναι η αιτία της μιζέριας μας , αλλά το σύμπτωμα….αυτήν την διαφορά επισημαίνω….ο καπιταλισμός προυπθέτει ελεύθερη βούληση και προτοβουλία κεφαλαίου κτλ….στην Ελλάδα το 65% του ΑΕΠ ελέγχεται άμεσα από το δημόσιο….περίπου ίδιο με τα ποσοστά σοβιετικής δημοκρατίας….τι να πω περισότερο δεν ξέρω……

  Απάντηση
  • «όλα ελέγχονται με ένα οργουελικό μοντέλο επιρρροής, και κανείς αν δεν μπορεί να “κάνει δουλειές ” άν δεν είναι εκ των έσω»
   Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έγραφα ότι εφαρμόσαμε ένα Κεϋνσιανό μοντέλο αλά Ελληνικά. Οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοι βρήκαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το κράτος για ίδιον όφελος, σαν να ήταν μαγαζάκι τους. Και το μαγαζάκι αυτό το έκαναν πολυκατάστημα με κινέζικα!

   Απάντηση
 3. Ελλάδα, καπιταλιστές εξουσιαστές, δημόσιο, οργουελικό μοντέλο επιρροής…

  Διαβάζω αυτά και σκέφτομαι κάτι που έζησα χτες. Η σκηνή είναι 100% αληθινή. Αληθινή ζωή.
  Τρώω στο εστιατόριο της δουλειάς μου. Δίπλα μου κάθονται και τρώνε δύο Γερμανοί υπάλληλοι.
  Συζητούν περί Ελλάδας, χρέους, μέτρων λιτότητας, κ.λπ.

  «Μα είναι γελοίο! Αυτή τη χώρα που μας ΑΝΗΚΕ κάποτε, σήμερα να πρέπει να την πληρώνουμε! Πότε θα κάνουν εκλογές εκεί κάτω;»…

  Χωρίς σχόλια…

  Απάντηση
 4. Ελπίζω να μην αναρωτιέστε πραγματικά για τα ρατσιστικά κίνητρα του σωβίνα, έτσι;

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: