RSS Feed

μπλακ μπεε

To βραβευμένο ντοκυμοντέρ του Θόδωρου Μαραγκού…..μια ματιά στην ιστορία των Ελλήνων , που καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας, όσοι Έλληνες….δεν δίνει καμία απάντηση αλλά βάζει τα ερωτήματα που κι εγώ βάζω…πως είναι δυνατόν ο Ελληνισμός σήμερα να είναι συνδεμένος αποκλειστικά με τον χριστιανισμό όταν ο χριστιανισμός ήταν η αιτία εξαφάνισης του Ελληνισμού….

Είναι οχτώ μέρη και κρατάει περίπου μια ώρα ….

Advertisements

12 responses »

 1. Ευχαριστώ που μου το έδειξες.

  Απάντηση
  • Παρακαλώ φίλε μου….εξάλλου αυτό δεν είναι ο σκοπός μας εδώ στα μπλογκ; να δείχνουμε και στους άλλους αυτά που μαθαίνουμε….

   Εξάλλου ο πόλεμος εναντίον του σκοταδισμού που μας σερβίρουν είναι η διάχυση της πληροφορίας…

   Αυτά…για να μην λέω «υποχρέωσις μου»…λολ….

   Απάντηση
   • Μάλλον όχι της πληροφορίας , έτσι γενικά….της αλήθειας θα’ πρεπε θα πω….

    Αλλά εδώ μπαίνει το ερώτημα του ποιά είναι τελικά η αλήθεια;Πάντως όχι αυτήν που μας σερβίρουν…αυτό είναι η μισή αλήθεια , έτσι που να γίνεται πιστευτή, αλλά το άλλο μισό του σερβιρίσματος είναι φαρμάκι σκέτο, έτσι που η αλήθεια να γίνεται αγνώριστη και πάντα υπέρ της κατεύθυνσης του «σερβιτόρου»….

   • Τελικά η λέξη που έψαχνα δεν ήταν ούτε η πληροφορία , ούτε η αλήθεια…ήταν η γνώση….

    Η μεν πληροφορία απλά είναι ένα γεγονός αδιάφορο τις περισσότερες φορές….και με τα κανάλια προώθησης της τώρα τελευταία έχει καταστεί, λόγω υπερβολικού πλήθους, εμπόδιο για την αλήθεια και την γνώση…..

    Η μεν αλήθεια δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό μας…είναι τόσο υποκειμενική όσο είναι το πλήθος των ανθρώπων που την ψάχνουν….

    Η γνώση είναι μια αξία…

    Αν ο άνθρωπος γνωρίζει…αν γενικά οι άνθρωποι ξέρουν….εκεί υπάρχει διαφορά….εκεί γίνεται ,γεννιέται,δημιουργείται,μεγαλώνει, ανδρώνεται, κτίζεται,οικοδομείται,θεριεύει,κτλ….η διαφορά του ανθρώπου που ξέρει….με τον αδαή αμνό που οδηγείται στα σφαγεία των συμφερόντων λόγω άγνοιας…

 2. ο νοών...νοείτω

  Αγαπητέ φίλε χρηχα καλημέρα.
  Το σχόλιό μου εμπεριέχει και την απάντηση στο σχόλιο που έκανες σε εμένα.

  Θα ξεκινήσω λέγοντας, ή μάλλον επιβεβαιώνοντας την διόρθωση που έκανες πιο πάνω σε σχέση με την έννοια της αλήθειας.
  Όντως λοιπόν θεωρώ ότι, εάν συμφωνήσουμε ότι αλήθεια είναι η άρνηση της λήθης, και ότι η λήθη είναι η άρνηση της γνώσης, επαγωγικά συμπεραίνουμε ότι αλήθεια είναι η γνώση.
  Η γνώση λοιπόν είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης της σκέψης, διότι εάν δεν νοείς με σκοπό την γνώση είτε ως ανάμνηση είτε ως διαδικασία που εμπεριέχει την αίσθηση, την φαντασία, την εμπειρία, την συλλογικότητα και την έρευνα, τότε απλά «πιστεύεις» σε ότι σου παρουσιάζουν οι επιτήδειοι και οι αισθήσεις σου.

  Στο άλλο θέμα τώρα, που σε κάθε ευκαιρία, είτε αυτό λέγεται εορτή είτε απόπειρα προσβολής της θρησκείας του χριστιανισμού, η ταπεινή μου άποψη είναι η ακόλουθη.
  Η Ελληνικότητα που ως βασικά συστατικά θεωρώ ότι έχει την γνώση, την σκέψη και τον λόγο, δεν χρωστάει σε κανέναν παρά μόνον στους γεννήτορές της.
  Το παρα-μύθι που λέει ότι εάν δεν ήταν ο χριστιανισμός η Ελληνικότητα θα χανότανε, είναι το ίδιο με αυτό που παρουσιάζει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει τον δράκο.
  Είναι δηλαδή ο μύθος που δημιούργησε ο χριστιανισμός για να μπορέσει κατ’ αρχάς να εδραιωθεί, και στην συνέχεια να εξαπλωθεί και να κυριαρχήσει ως θρησκεία και ως κοσμοθεωρία.

  Αυτό που δεν «μπορούν» να παραδεχθούν είναι ότι εάν δεν υπήρχε η Ελληνικότητα, πολύ απλά ο χριστιανισμός δεν θα υφίστατο, τουλάχιστον με την σημερινή μορφή και εύρος.
  Ούτε βέβαια «μπορούν» να παραδεχθούν ότι χρησιμοποίησαν την Ελληνικότητα στον βαθμό ακριβώς που τους εξυπηρετούσε, δηλαδή προσάρτησαν, τροποποίησαν και αφομοίωσαν όσα στοιχεία τους εξυπηρετούσαν για να εγκαταστήσουν το οικοδόμημά τους, μέχρις του βαθμού που δεν θα τους υπερκέραζε.
  Ταυτόχρονα όμως πούλησαν και πουλάνε, την διαχρονική εκδούλευση της διάσωσης της Ελληνικότητας μόνον όμως ως προς το στοιχείο του λόγου, προφορικού και γραπτού, καταργώντας έτσι αυθαίρετα τα άλλα δύο βασικά συστατικά της, δηλαδή της γνώσης και της σκέψης που προϋποθέτει ελεύθερο και μη δογματικό νου.

  Επιπλέον δε των ανωτέρω, όχι μόνον αλλοίωσαν μεγάλο μέρος της κληρονομιάς μας, αλλά και έκρυψαν και κατέστρεψαν και αντικατέστησαν.

  Δεν παύει όμως, να αποτελεί μία πραγματικότητα για αιώνες τώρα, και θεωρώ ότι μία στείρα αντιπαράθεση δεν μπορεί να προσφέρει κάτι ωφέλιμο για την σημερινή Ελλάδα και τους Έλληνες.
  Το ότι είναι αντίθετα μεταξύ τους, στην ουσία, δεν θεωρώ ότι πρέπει να τα έχουμε αντιμέτωπα με σκοπό να εξαφανίσει το ένα το άλλο, αλλά να πορεύονται παράλληλα χωρίς άλλες συγκρούσεις, με την προσδοκία ότι θα παραμείνουν δύο ξεχωριστοί πόλοι που θα τροφοδοτούν την ίδια πηγή ενέργειας.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να προσπαθήσεις να αλλάξεις νοοτροπία σε κάποιον που πιστεύει επί αιώνες, βλέπε συλλογικότητα, και να τον πείσεις να ερευνά και να αμφισβητεί τον ίδιο του τον εαυτό και τα πιστεύω του, είναι το ίδιο με το να προσπαθήσει αυτός να σε κάνει σταματήσεις σκέφθεσαι ελεύθερα, να αμφισβητείς, να ερευνάς και απλά να αρχίσεις να πιστεύεις.

  Εάν πορευθούμε με αυτόν τον τρόπο, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζουμε καίρια θέματα με φιλότητα και όχι εχθρότητα, τότε θεωρώ δεδομένο ότι, σε βάθος χρόνου και λόγω του ότι οι βάσεις του χριστιανισμού εδράζονται στην Ελληνικότητα και χωρίς αυτήν είναι έρμαιος, σταδιακά θα πάψει να στηρίζει η πίστις και θα αναδυθεί και πάλι η ανάγκη του λόγου.

  Και δεν είναι μακρυά θεωρώ η ημέρα, όπου θα ανακαλύψουν οι θρησκόληπτοι αλλά και οι θρησκευόμενοι, αυτό που κρύβεται επιμελώς, ότι δηλαδή παράλληλα με την απόπειρα ανάδειξης μία παγκόσμιας κυβέρνησης και μίας παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας, συνάμα ετοιμάζεται και μία παγκόμια θρησκεία, επειδή ακριβώς εδράζονται οι θρησκείες στον φανατισμό και τον οπαδισμό.

  Όλα αυτά ουσιαστικά αντιστέκεται η Ελληνική σκέψη και η απέραντη γνώση που πάντα θα έχει την τάση να εκδηλώνεται μέσω αυτής.

  Απάντηση
  • Κάπου στον Θράκα νομίζω και σε σχόλιο για την δημοκρατία, γράφτηκε ότι η άμεση δημοκρατία επί τέσσερις αιώνες που υφίστατο σε πραγματική -αυθεντική μορφή , αυτοκαταργούσε τον εαυτό της σε κάθε συνέλευση, με την έννοια ότι άλλαζε συνεχώς για να καλύψει τις νέες ανάγκες που προέκυπταν καθημερινά σχεδόν , αψηφόντας κάθε έννοια αυθεντίας και στατικού μονολιθικού αρχηγισμού….
   Με την έννοια της αυθεντίας στην εκκλησία, σε κάθε εκκλησία ασχέτως θρησκεύματος, καταργείται αυτή η καθημερινή ενασχόληση της αναζήτησης της αλήθειας και προσφέρεται η «αλήθεια» σε έτοιμο πακέτο για το σπίτι…ο άνθρωπος το μόνο που έχει να κάνει είναι να παραδεχθεί αυθεντίες και «αυθεντικά»…
   Αυθέντης είναι η αρχική λέξη που σήμερα την λέμε «αφέντης» , αφεντικό κτλ…δεν είναι τούρκικη λέξη το εφέντημ….είναι η παραφθορά του αυθέντης- αυθεντία…και μόνο ετοιμολογικά να το πάρεις καταλαβαίνεις αμέσως το ρόλο κάθε φύσεως αυθεντίας και μοναδικότητας…

   Οι θρησκείες όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την περίοδο του μεσαίωνα κυρίως, όπου όχι τυχαία , είναι η βασική εποχή γέννησης θρησκειών, είναι η απόλυτη παραδοχή διάφορων αυθεντιών και σαν συνέπεια των αυθεντών που τις εκπροσωπούσαν…

   Σήμερα τα κατάλοιπα αυτών των αυθεντιών με τις διάφορες μορφές αφεντικών που δεν συνοδεύουν κατ’ανάγκη και κάποια θρησκεία, έχουν στο μυαλό τους αυτό που επισημαίνεις, την δημιουργία μαζί με την παγκόσμια διακυβέρνηση και την δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας θρησκείας….αν το καταφέρουν θα είναι η απαρχή ενός άλλου μεσαίωνα, πολύ χειρότερου αυτήν την φορά γιατί τα μέσα ελέγχου είναι ασύληπτα περισσότερα και ασύληπτα ισχυρότερα από παλαιότερες εποχές…..

   Είναι αυτό που σχολιάζουμε με τον φίλο μποτίλια, την προσπάθεια εγκλωβισμού της ανθρωπότητας σε μια προτόγονη δυαδικότητα της σκέψης και της πίστης σε αυθεντίες , τον έλεγχο του ανθρώπου μέσα από υποσυνείδητες διαδρομές δοτών κατευθύνσεων στο υπουνείδητο μέσω της φαύλης εκπαίδευσης (με προκαθορισμένα βάσει των συμφερόντων της αυθεντίας τα «καλά και τα κακά») και τελικά τον απόλυτο έλεγχο του νου….
   Ενάντια σε αυτήν την τροπή μπορεί μόνο να σταθεί μια τριαδικότητα του πνεύματος που με λίγα λόγια περιλαμβάνεται στις εξής τρείς φάσεις σκέψης….δράση – αντιδραση – σύνθεση…είναι η λειτουργία του νου που σε κάθε δράση αντιδρά αναλόγως με την πνευματική επάρκεια και εκπαίδευση και έχοντας μια δράση σντιδρούμε συνθέτοντας τη δική μας κάθε φορά σύνθεση και έχοντας το προσωπικό μας αποτέλεσμα…
   Όπως βλέπεις δεν προαπαιτείται καμία αυθεντία, ο καθένας μπορεί να συνθέσει την δική του πραγματικότητα και να φθάσει στην ολοκλήρωση που μπορεί και θέλει…
   Ειδάλως έχουμε μέσα στο μυαλό μας τυπωμένες αντιλήψεις και αντιδράσεις δοσμένες από δεδομένες κάθε φορά αυθεντίες και «ξέρουμε » κάθε φορά όπως μας ορίζουν την «δική» μας αντίδραση…ξεκούραστο πράγμα για έναν νωθρό νου ή απαίδευτο ή δεν ξέρω εγώ τι…
   Αλλά ο εκπαιδευμένος νους ( ή σωστότερα ο ελεεύθερος )ΠΡΕΠΕΙ να αντιδράσει για να συνθέσει την δική του προσωπική πραγματικότητα, έτσι ώστε να κάνει την ειδοποιό διαφορά που θα του πιθανά μπορεί και να του προσφέρει την εκαιρία να δημιουργήσει το δικό του συγκριτικό πλεονέκτημα και να προοδεύσει ο άνθρωπος σαν είδος…

   Εκτός αυτού δες και την τελευταία μου ανα΄ρτηση που μιλάει για την συλλογικότητα και τον αλτρουισμό μέσα στις ομάδες ανθρώπων που βοηθούν τον άνθρωπο να προχωρήσει και να προοδεύσει…αν και ο ορισμός εμπεριέχει την παγίδα ότι η συλλογικότητα επιτυγχάνεται μέσα από ομάδες που υπακούουν σε μια αυθεντία,αυτό είναι η μισή αλήθεια, γιατί αυτού του είδους οι ομάδες δεν υπηρετούν το κοινό καλό αλλά το καλό του αυθέντη…ο εθελοντισμός και η ελευθερία μέσα στις ομάδες και η εθελοντική αλτρουιστική προσφορά κάνει την πρόοδο …η ελευθερία να διμιουργούν όλοι αυτό που κατεβάζει το κεφάλι τους…κανείς δεν ξέρει τίνος η ιδέα ή η δημιουργία θα προσθέσει στην πρόοδο…οι διάφορες συνθέσεις κρίνονται στην πράξη και επιζουν αυτές που έχουν κάτι να προσφέρουν …οι άλλες απλά ξεχνιούνται…

   Απάντηση
   • αφιερωμένο σε σένα φίλε μου ΧρηΧα

    Προς Κορινθίους επιστολή Παύλου, Ά, κεφάλαιο 13 Τὸ μεγαλύτερον χάρισμα εἶναι ἡ ἀγάπη

    ΙΓ´\
    ΕΑΝ ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω,
    γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον.
    2 καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν,
    καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν, ὥστε ὄρη μεθιστάνειν,
    ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι. 3 καὶ ἐὰν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου,
    καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυθήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι.
    4 ῾Η ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται,
    5 οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν,
    6 οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ·
    7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.
    8 ἡ ἀγάπη οὐδέποτε ἐκπίπτει. εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται·
    εἴτε γλῶσσαι, παύσονται· εἴτε γνῶσις, καταργηθήσεται.
    9 ἐκ μέρους δὲ γινώσκομεν καὶ ἐκ μέρους προφητεύομεν·
    10 ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ τέλειον, τότε τὸ ἐκ μέρους καταργηθήσεται.
    11 ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην·
    ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου.
    12 βλέπομεν γὰρ ἄρτι δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι, τότε δὲ πρόσωπον πρὸς πρόσωπον·
    ἄρτι γινώσκω ἐκ μέρους, τότε δὲ ἐπιγνώσομαι καθὼς καὶ ἐπεγνώσθην.
    13 νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.

   • @αλλενάκι…

    συμφωνώ μέχρι κεραίας με όλη την επιστολή του Παύλου και μάλιστα είναι από τα πιο αγαπημένα μου κείμενα…..

    αλλά μέχρι εκεί….

    Η θρησκεία είναι άλλο…η πίστη άλλο , η αγάπη άλλο….

    Όλες οι θρησκείες έχουν σαν βασικό στόχο μέσα από την ομαδοποίηση να πλέξουν ένα αόρατο ψυχολογικό κλουβί και να εγκλωβίσουν μέσα τους όσους περισότερους πιστούς μπορούν , ελέγχοντάς τους μέσω των συναισθημάτων , μέσω των σκέψεων και των δράσεών τους…δημιουργούν ένα πλέγμα καλών και κακών πράξεων -ενεργειών σκέψεων που περνάνε μέσα από την διδαχή εξ’απαλών ονύχων στο υποσυνείδητο του πιστού έτσι ώστε να αυτοματοποιήσουν τις αντιδράσεις τους ….εφ’ όσον το πετύχουν αυτό ελέγχουν πλήρως το ποίμνιο τους….τυχαία η λέξη ποίμνιο; τυχαία η λέξη αμνοί; για τους πιστούς;….

    Επίσης τα κοπάδια χρειάζονται και τσομπάνο….αλλά και τσομπανόσκυλα….επίσης τα κοπάδια ο τσομπάνος τα προστατεύει από τον λύκο , αλλά τα αρμέγει καθημερινά , τα κουρεύει κάθε χρόνο για το μαλί και όποτε χρειαστεί σφάζει όσους «αμνούς» του χρειάζονται……επίσης τα κοπάδια σήμερα με ορολογία Ε.Ε. και ΚΟΑ λέγονται «ζωϊκές εκμεταλεύσεις»…

    Είμαι χριστιανός ορθόδοξος…και το τιμώ και το υπερασπίζομαι …όπως όλες τις παραδόσεις που έχω κληρονομήσει από τους προγόνους μου….αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να βλέπω πράγματα και να σχολιάζω τα πράγματα που βλέπω…

    Εξάλου οι σκέψεις που κατατίθενται στο διαδίκτυο είναι η τροφή για σκέψη όσων τα διαβάζουν….όπως δική μου τροφή για σκέψη είνα όλα όσα διαβάζω και σχολιάζω ….συν τον όγκο ανάγνωσης από τα βιβλία τα οποία (έντυπα βιβλία) έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση….συν διάφορες ατελείωτες ώρες συζήτησσης -αν και σπάνια – με κάποιους καλούς φίλους που σκέφτονται κι εκφάζονται ελεύθερα ή όπως εκφράζονται τέλος πάντων υπερασπιζόμενοι τις θέσεις τους , ο καθένας με τον τρόπο του…

    Η ελεύθερη σκέψη και η έκφρασή της ανεμπόδιστα είναι ο βασικός στόχος , πίστεύω όλων όσων θέλουν να γίνονται ζυμώσεις με σκοπό την ανθρώπινη εξέλιξη…αυτή η ελεύθερη σκέψη δεν αποτελεί κίνδυνο για τον ελεύθερο άνθρωπο παρά μόνο απειλεί δοξασίες που το φως τις απειλεί με εξαφάνιση , πράγμα που σημαίνει ότι παίζουν με τις σκιές για να δημιουργήσουν εικονική πραγματικότητα….

    Πολλές φορές οι αντιδράσεις δεν είναι αυτές που θα ήθελα, αλλά αυτό σημαίνει ότι οι σχολιαστές έχουν διαφορετική άποψη , ίσως και οπτική….καλοδεχούμενα τα σχόλια και οι απόψεις και αν είναι και τις κρίνω κι εγώ σωστές να είσαι σίγουρη ότι θα τις ενστερνιστώ αμέσως και θα αρχίσω και να τις υποστήρίζω….και όπως είπα κα προηγουμένως αυτό είναι η πνευματική ζύμωση που προωθεί το ανθρώπινο πνεύμα σε εξέλιξη….και όπως γράφω και σε άλλα σχόλια πολλές φορές η ελευθερία του ανθρώπου είναι όταν σε μια δράση αντιδρά χρησιμοποιόντας τον μυαλό το δικό του και έχοντας τα δεδομένα της αντίδρασης στην συγκεκριμένη δράση δημουργεί ως αποτέλεσμα μια τελική σύνθεση που είναι δικό του μοναδικό αποτέλεσμα……το λέω τριαδικότητα της δράσης – αντίδρασης -σύνθεσης…είναι ενάντια στο προκαθορισμένο και δοτό από «άλλους» καλό – κακό. είναι έξω από προκαθορισμένα πρότυπα του πως πρέπει να αντιδράσω όταν ……

    Τώρα να σου πω για τον Μεγαλέξανδρο; για τα σκόπια; για τις θρησκείες είπαμε αρκετα….αλλά δες κι αυτό…γιατί να φοβάμαστε ότι τα σκόπια τα λένε μακεδονία; βάζουμε το θέμα αλλιώς…τα σκόπια τα λένε όντως Μακεδονία και είναι φυσικό εφόσον Μακεδονία ίσον Ελλάδα άρα : ναι τα Σκόπια είνα Μακεδονία ξεκομένη από την μαμά Ελλάδα άρα πρέπει να τα ονομάσουμε αμέσως Μακεδονία και να τα προσαρτήσουμε στην μαμά πατρίδα…..καλό;

    Τι θέλω να πω….το θέμα είναι ξεπουλημένο απ’την αρχή…το κρατίδιο αν δεν έκλεινε ο Ανδρέας τα σύνορα τότε με τα συλλαλητήρια και τις χαζομάρες το είχαμε αγορασμένο ολόκληρο….τότε το 93 ήταν ήδη το 60% των φυσικών πόρων και των εργοστασίων σε Ελληνικά χέρια και το 45% του πλυθησμού υπάλληλοι σε Ελληνικές εταιρίες….το θέμα με το όνομα εξυπηρέτησε τα συμφέροντα όσων είχαν χάσει το τρένο και ήθελαν παρ’όλα αυτά να είναι επικυρίαρχοι….ποιοί ήταν αυτοί; αίνιγμα….μάντεψε….από εκεί και εδώ όλα είναι θέατρο….απλά οι δικές μας ηγεσίες σιγοντάρουν το ξεπούλημα, όπως και σε όλα τα ξεπουλήματα….αυτό που πρέπει να αλάξουμε είναι ηγεσίες….δικές μας…

    το να εμπλέκεσαι όμως σε συναγωνισμούς του στυλ, εγώ είμαι περισσότερο πατριώτης από αυτόν ή τον άλλον σε προσωπικό επίπεδο είναι χαζομάρα…γιατί η ιστορία έδειξε πολλές φορές ότι οι αντιδράσεις στην πράξη είναι αυτές που μετράνε και όχι τα λόγια…και η πράξη μένει να αποδειχθεί με τα έργα ….και τα έργα συνήθως διαψεύδουν τους μεγαλόσχημους και αυτούς που λένε πολλά…..

    «4 ῾Η ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται,
    5 οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν,
    6 οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ·
    7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.»

 3. Αλήθεια αλλενάκι την ταινία που παραπέμπω την είδες;

  Απάντηση
  • Την έχω δει παλιότερα ΧρηΧα.

   Είναι άλλη μια «δημιουργία» στο γνωστό, πλην κεκαλυμμένο, μοτίβο Γαβρά και Δαμανάκαινας… «ο χριστιανισμός κατέστρεψε τον ελληνισμό»
   [μοτίβο εγκλωβισμένο στην παγίδα του «συστήματος εκκλησία» και αναλωνόμενο με τις εγκόσμιες εξουσιαστικές αδυναμίες αυτού του συστήματος, ανήμπορο ή ανεξόπλιστο να καταπιαστεί με τη μεταφυσική* του Χριστιανισμού]

   Αποσιωπάται όμως επιμελώς το γεγονός ότι, προτού μπορέσει ο οποιοσδήποτε να καταστρέψει τον Ελληνισμό, αυτός είχε ήδη περιέλθει σε θέση να είναι ανίκανος να προστατεύσει τον εαυτό του, έχοντας παρακμάσει φρικτά μετά από την εποχή Μ. Αλεξάνδρου -«ελληνιστικοί» χρόνοι-. Ο χαρακτηρισμός «ελληνιστικός» τα λέει όλα νομίζω… πρόκειται για Ύβρι στον Ελληνισμό μεν, για υπαρκτή κατάσταση, δε.

   Κατ’ ουδένα τρόπο όμως ο Χριστιανισμός -μεταφυσική και διδασκαλία- είναι υποδεέστερος του Ελληνισμού ή το αντίθετο.**
   «Έκαστος εφ ώ ετάχθη…»
   Στην ουσία είναι Δυνάμεις ΙΣΤΟΡΙΚΑ αλληλοσυμπληρούμενες.

   Η «διαμάχη» Εθνικών-Ελληνοχριστιανών, είναι μια τεχνητή διαμάχη, με στόχο το διχασμό μας -ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ- διότι τα ΚΟΙΝΑ σημεία Ελληνισμού Χριστιανισμού, ήταν -και είναι- τέτοιας ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, που μέσα από την εκρηκτική «χημική» αντίδραση δύο φαινομενικά αντιθέτων, μπόρεσαν να δώσουν ένα νέο, ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΟ αμάλγαμα.

   Διλήμματα αυτού του τύπου δεν έχω ΠΛΕΟΝ, είναι ΛΕΛΥΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣ ΜΟΥ.

   Αλλά ποια είμαι ‘γω…, όταν πριν από μένα και πριν απ’ τον καθένα, για τη λύση της «διάσπασης» είχε φροντίσει ο Μεγάλος μας Λύτης, ο Οδυσσέας Ελύτης, και… «ΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΠΑΣΑ ΑΡΧΗ ΠΑΥΣΑΤΩ»…:

   «Από πολύ νωρίς είχα πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει ο Ελληνισμός, και το ρόλο που μπορεί να παίζει στη διεθνή κοινωνία.

   Ο Ελληνισμός σχηματίζει μία ΔΥΝΑΜΗ που εκτείνεται πολύ πιό πέρα απο τα όρια ενός συγκεκριμένου κράτους…

   Το δέντρο του Δυτικού πολιτισμού, είναι ποτισμένο από τις πηγές της ελληνικής κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς με περιεχόμενο της τις ηθικές και ποιοτικές ρίζες, που τις καλλιέργησαν η σοφία των αρχαίων Ελλήνων -από το ένα μέρος, και από το άλλο η αρετή των Πατέρων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από κεί πηγάζουν τα διδάγματα της αγάπης,οι ιδέες της ελευθερίας, η αξιοπρέπεια του ατόμου.»
   Οδυσσέας Ελύτης._

   “Σε χώρα μακρινή και αναμάρτητη τώρα πορεύομαι.
   Τώρα μ’ ακολουθούν ανάλαφρα πλάσματα
   με τους ιριδισμούς του πόλου στα μαλλιά
   και το πράο στο δέρμα χρυσάφισμα.
   Μες στα χόρτα προβαίνω, με το γόνατο πλώρη
   κι η ανάσα μου διώχνει απ’ την όψη της γης
   τις στερνές τολύπες του ύπνου.
   Και τα δέντρα βαδίζουν στο πλάϊ μου, εναντίον του ανέμου.
   Μεγάλα μυστήρια βλέπω και παράδοξα:
   Κρήνην, την κρύπτη της Ελένης.
   Τρίαινα με δελφίνι το σημάδι του Σταυρού.
   Πύλη λευκή το ανόσιο συρματόπλεγμα.
   Όθε με δόξα θα περάσω.
   Τα λόγια που με πρόδωσαν και τα ραπίσματα έχοντας
   γίνει μυρτιές και φοινικόκλαρα:
   Ωσαννά σημαίνοντας ο ερχόμενος…
   Και γιαλόν απέραντο, από μαγγανεία ωραίων ματιών βρεμένο…”
   Ο. Ελύτης._

   Πλούταρχος : « Περιοδεύοντας θα συναντήσεις και πόλεις ατείχιστες, αγράμματες, αβασίλευτες, ακατοίκητες,… όμως ανίερη και άθεη πόλη… κανένας δεν είδε ούτε θα ιδεί… ».

   * * «Φιλοσοφία και θρησκεία, δύο ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ αιώνια αντιμαχόμενες ΔΥΝΑΜΕΙΣ που όμως συμπληρώνουν η μία την άλλη και ορμούν και οι δύο προς τον ίδιο μεταφυσικό στόχο. Το Αιώνιο Είναι.»
   [κείμενα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη Μεταφυσική* της Ψυχής, του Αριστοτέλη…, ο οποίος θεωρουσε τη Μεταφυσική τη Μητέρα της Φιλοσοφίας…]

   Η ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» Ή «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΩΝ» ΕΙΝΑΙ: ΔΥΝΑΜΗ

   __________________________________________________________________

   ΕΑΝ ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων,
   ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω,

   γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον…
   _________________________________________________________________

   Που ετέθη εδώ θέμα Μεγαλέξανδρου; Γιατί το αναφέρεις;

   Αφού θέτεις θέμα Σκοπίων όμως, έχω την εντύπωση, και διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, ότι αυτή είναι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤΙΚΗ και όχι ΕΘΝΙΚΗ θέση που προωθούσε το εκσυγχρονιστικό πασοκ τη δεκαετία του ’90 μέσα από τα περιοδικά που χάραζαν γραμμή μέσω του λάιφ στάιλ.
   Κανένας από αυτούς τους προδότες -ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΙΜΙΑ- δεν είχε τα κοχόνες ή την ουσιαστική θέληση να υποστηρίξει τη θέση αυτή ΚΑΙ με στρατιωτική πυγμή [άρα εξόχως ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ προδοτική θέση από μέρους τους, για κωλυσιεργία και δημιουργία κρατιδίων – μορφωμάτων στα νώτα της Ελλάδας, και πολυδιάσπαση των Βαλκανίων, όπως πρόσταζε και προστάσεις η Γερμανία, και όπως έγινε και συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα]

   Προς Θεού, δεν αναφέρομαι σε σένα. Αυτοί προωθούσαν τη θέση αυτή, οι ξεφτιλισμένοι εκδότες πορνοβοσκοί.

   Απάντηση
 4. Kαλησπέρα αλλενάκι…

  Τώρα αν σου πω ότι λες τα ίδια με μένα με άλλα λόγια , θες πίστεψε θες μην πιστεύεις….δεν έχω καμία σχέση με διάφορους «επώνυμους» (τρομάρα τους) όσον αφορά τις θέσεις μου και τα πιστεύω μου….
  Ο χριστιανισμός δεν κατέστρεψε τον Ελληνισμό….απλά τον κατήργησε….ήταν το νέο και έσβησε το παλιό….είμαι πολύ περίεργος για τον αιώνα τον 2ο και τον 3ο όπου έλαβε χώρα η μετάβαση…και προσπαθώ να βρω κείμενα όσο γίνεται πιο αυθεντικά, ακόμα και από το πρωτότυπο για να διαβάσω και να βγάλω ένα συμπέρασμα , δικό ου προσωπικό….θα ήταν ίσως ενδιαφέρων να διάβαζες το βιβλίο του Ιουλιανού «Ο μισοπώγων» τον προβληματισμό του…»Οι άνθρωποι αυτοί ( οι χριστιανοί) ζούνε χωρίς καμία προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης-και αυτό συμπεριλαμβάνει και την πνευματική-έχουνε μια πίστη τυφλή σε ένα σωτήρα που πέθανε πριν από αιώνες, αλλά σήμερα αφήνονται στις ορμήνειες κάποιων εξ’ίσου φανατικών και ενώ μιλάνε για αγάπη και για πνευματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η θέση που θα πάρουν σε ένα μελλοντικό βασίλειο σε μιά άλλη ζωή….»( η αφήγηση από μνήμης- ίσως και πολύ διασκευασμενη….)

  Δεν μπρώ να αρνηθώ την ιστορία του έθνους μου, που για 12 αιώνες μεγαλούργησε μέσα από τον χριστιανισμό….αλλά αν αρνούμαι να δω τα επίσης ιστορικά γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε αυτήν την μεγαλειώδη ιστορική περίοδο της Νέας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , ταοποία έλαβαν χώρα στην συγκεκριμένη περίοδο , απλά εθελοτυφλώ….και δεν υπάρχει κανένας λόγος εμπάθειας γιατί μιλάμε για γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από 1800 χρόνια, και είναι μια ιστορική αλήθεια όπως και να το κάνουμε….

  Εσύ γιατί αλήθεια πιστεύεις ότι σου πληγώνω τον Χριστιανισμό αν σου διαβεβαιώσω ότι οι χριστιανοί του 2ου αιώνα μ.χ. ήταν χειρότεροι από τους σημερινούς ταλιμπάν που τόσο φόβο σπέρνουν σήμερα; Και εκείνοι ήταν ο φόβος και ο τρόμος της εποχής….διάβασε την περίπτωση της Υπατίας της Αλεξανδρείας…τεμαχίστηκε από μια ομάδα τέτοιων πιστών της αγάπης , που όμως υπακούαν σαν τους περιβόητους χασανίδες (hassasin ξέρεις τι θα πει στα αγγλικά), σε ένα τοπικό δεσπότη που δεν τα είχε ακριβώς με την Υπατία , αλλά για να κάνει κακό στον εραστή της τον οποίο δεν μπορούσε να τον βλάψει γιατί ήταν κι εκείνος χριστιανός αλλά και στρατιωτικός διοικητής ……
  Ξέρεις τι βλέπω εγώ μέσα από αυτήν την ιστορία;

  Έναν δεσπότη- τοπικό άρχοντα που το μόνο που τον ξεχωρίζει από άλλους απολίτιστους βάρβαρους σε διάφορα σημεία της γης είναι ότι χρησιμοποιεί ένα αξίωμα που σήμερα μου είναι σεβαστό- ή τουλάχιστον θα’πρεπε….

  Οι δολοφόνοι του είναι άβουλα πλάσματα που έχουν πέσει στην άβυσο του φανατισμού και είναι ίδιοι και χειρότεροι από κάθε άλλον στρατιώτη που υπηρετεί τυφλά τον αφέντη του….(μπορείς να δεις σήμερα ανήλικα παιδάκια να εξομολογούνται εμπρός στην κάμερα του βίντεο ότι σε λίγη ώρα θα αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας «άπιστους»)…

  Από την άλλη…υπάρχουν μορφές του χριστιανισμού όπως οι μεγάλοι ιεράρχες,( ο μέγας Βασίλειος νομίζω ότι ήταν συμμαθητής του Ιουλιανού και προσωπικός του φίλος στην φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο των Αθηνών που ακόμα υπήρχε με πλουσιότατη βιβλιοθήκη), οι οποίοι σπούδάσαν την Αρχαία φιλοσοφία και ήταν άνθρωποι του πνεύματος και συμπράξαν στην μίξη ελληνικού και χριστιανικού, δημιούργησαν τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία του κράτους που ήταν μεγαλειώδης….

  Αλλά…εγώ δεν θέλω να ομορφήνω καμία ιστορική περίοδο για να νοιώθω καλύτερα για τα πιστεύω μου….τα πιστεύω μου είναι όμορφα γιατί εγώ αν δεν ήταν δεν θα τα πίστευα….καμιά προηγούμενη κακή στιγμή δεν αμαυρώνει αυτό που είναι σήμερα…αυτό που είναι σήμερα είναι δημιούργημα των αιώνων ….τότε τα πράγματα ήταν έτσι όπως ήταν….σήμερα είναι αλλιώς …αύριο θα είναι αλλιώς….αυτά έτσι πάνε….

  (Τον Μεγαλέξανδρο εσύ δεν μου τον αφιέρωσες στην προηγούμενη ανάρτηση;δύο τραγούδια κιόλας με του αιρον μειντεν)

  Απάντηση
  • Καλησπέρα φίλε μου.
   Μπορεί να λέμε τα ίδια αλλά έχει σημασία και το πως το λέμε…

   Ασφαλώς σε πιστεύω ότι δεν έχεις σχέση με διάφορους «επώνυμους», δεν το ανέφερα συσχετιστικά…

   «Ο χριστιανισμός δεν κατέστρεψε τον Ελληνισμό….απλά τον κατήργησε….ήταν το νέο και έσβησε το παλιό….»

   Συμφωνώ και χαίρομαι που το διατυπώνεις έτσι, παρόλο που τα δύο μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα.
   Ο μεν Χριστιανισμός βασίζεται στη μεταφυσική και στη διδασκαλία της [ανάμεσα και σε άλλες διδαχές, που τον ανήγαγαν και σε «σύστημα»] και ο Ελληνισμός ήταν η εξαγωγή του Ελληνικού μοντέλου «διακυβέρνησης» ή «Πολιτείας» ή «του πολιτεύεσθαι» σε όλο τον ως τότε γνωστό κόσμο.

   Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Χριστιανισμός αντικατέστησε τον Ελληνισμό που προηγουμένως είχε καταργηθεί από το Ρωμαϊσμό, σαρώνοντας έτσι και τους δύο.

   Θα το ψάξω το βιβλίο του Ιουλιανού “Ο μισοπώγων”, το έχω ξανακούσει.

   ”Οι άνθρωποι αυτοί ( οι χριστιανοί) ζούνε χωρίς καμία προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης-και αυτό συμπεριλαμβάνει και την πνευματική-έχουνε μια πίστη τυφλή σε ένα σωτήρα που πέθανε πριν από αιώνες, αλλά σήμερα αφήνονται στις ορμήνειες κάποιων εξ’ίσου φανατικών και ενώ μιλάνε για αγάπη και για πνευματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η θέση που θα πάρουν σε ένα μελλοντικό βασίλειο σε μιά άλλη ζωή….”

   Άλλο το πως «ζούσαν οι άνθρωποι αυτοί (οι χριστιανοί)» και άλλο αυτά που εδίδασκε ο Χριστός… καμία σχέση με ύστερα «τεντώματα» ή με τη διαστρέβλωση, εν μέρει, του λόγου του Χριστού και των Ευαγγελίων.

   Ας μείνουμε σε αυτό που λες «Η θρησκεία είναι άλλο…η πίστη άλλο , η αγάπη άλλο….»

   Η θρησκεία παρόλα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι το τρομακτικό, ως ένα σύστημα που θέλει να εγκλωβίσει τον άνθρωπο σε «κοπάδι».
   Οι διδαχές μιας θρησκείας, η μεταφυσική της πίστης δηλαδή δεν πρέπει να συγχέονται με τις «εγκόσμιες αδυναμίες» των εκπροσώπων της θρησκείας… Άλλο το ένα άλλο το άλλο.
   Και ουδείς στη χριστιανική θρησκεία σου επιβάλλει να έχεις διαμεσολαβητή στη σχέση σου με το Θεό.

   Ασφαλώς και δεν μπορείς να αρνηθείς την Ιστορία του Έθνους σου για 12 αιώνες και με χαροποιεί αφάνταστα αυτό να το διαβάζω από σένα.
   Κανείς δεν αρνείται τα ιστορικά γεγονότα, αλλά ειναι καιρός για σύνθεση όχι για απόκλιση.
   Και πάντως αυτή την ιστορία των χριστιανικών φανατισμένων που κατέστρεψαν αγάλματα και την δολοφονία της Υπατίας την ακούω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και τελικά η αλήθεια είναι ότι η Υπατία τα πήγαινε πολύ καλά με τους χριστιανούς της πόλης που στη πλειοψηφία τους τη σέβονταν, απλά ήταν άλλες ιστορίες στη μέση και το θύμα ήταν αυτή.

   «Εσύ γιατί αλήθεια πιστεύεις ότι σου πληγώνω τον Χριστιανισμό»

   ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΤΑΣΣΩ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ.

   ΠΡΩΤΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ.

   Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης Χριστιανισμού Ταλιμπάν…

   Για το Μεγαλέξανδρο δεν είπες τίποτα στην ανάρτηση, γι αυτό δεν κατάλαβα…

   🙂

   Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: