RSS Feed

«Ο Κάλιμπαν και η μάγισσα» από «Ρακο – Κουρελάριο»

«Ο Κάλιμπαν και η μάγισσα επιχειρεί να ανασυνθέσει τις κοινωνικές συνθήκες του κυνηγιού των μαγισσών, εξετάζοντάς το ως έναν από τους πυλώνες της πρωταρχικής συσσώρευσης του κεφαλαίου, ως μία διαδικασία “περιφράξεων” που κατέστρεψε έναν ολόκληρο κόσμο υποκειμένων, πρακτικών και γνώσεων που δεν συμβάδιζαν με την πρόοδο των καπιταλιστικών σχέσεων. Τα αστικά ιδανικά για τη γυναικεία φύση και την οικιακή ζωή σφυρηλατήθηκαν ακριβώς στους θαλάμους βασανιστηρίων και στους πασσάλους της πυράς όπου έχασαν τη ζωή τους οι μάγισσες.»

Άλλη μια προσέγγιση από την οπτική του κεφαλαίου; Το να ερμηνεύουμε κοινωνικές πρακτικές, θεμιτές ή άθέμιτες με την οικονομίστικη προσέγγιση είναι μια τακτική που ακολουθεί κάποια στερεότυπα παρωχημένης αριστερίστικης ανάλυσης…όμως το συγκεκριμένο θέμα έχει πολύ πιο προφανείς θρησκειολογικές ρίζες:»μιας διαδικασίας «περιφράξεων» που κατέστρεψε έναν ολόκληρο κόσμο υποκείμενων , πρακτικών και γνώσεων»…σε τι αντίκεινται οι παραδοσιακές γνώσεις στο καπιταλιστικό σύστημα; ενώ οι θρησκευτικές αναμνήσεις παλαιότερων θεών, που δίνανε στην γυναίκα «δυνάμεις» και απόκρυφες γνώσεις, ήταν κάτι που άξιζε τον κόπο να καταπολεμηθεί, για να επικρατήσει η δυαρχία καλού-κακού….η απλότητα των πιο πρωτόγονων θρησκειών, που εξυπηρετούν τα πολιτικά δρώμενα της εποχής (δυτικότροπος χριστιανισμός-ο καλός χριστιανός που υπακούει και ο κακός χριστιανός = άπιστος που δεν υπακούει και του αξίζει κάθε τιμωρία στην ζωή του εδώ αλλά και που δεν θα βρει ησυχία ποτέ ούτε όταν πεθάνει-αυτό υπονοεί την παντοδυναμία του συστήματος , έτσι;)και σαν αποτέλεσμα αυτού την εξέλιξη της φεουδαρχίας που τρέφονταν μέχρις πρότινος από αυτήν την θρησκεία σε εξέλιξη καπιταλιστικής κοινωνικής πρακτικής με τους φεουδάρχες να εξελίσσονται σε καπιταλιστές, και την οικονομική εκμετάλλευση σαν αποτέλεσμα και όχι σαν αίτιο….

Η βασική αντιπαλότητα είναι θρησκειολογική, τα πιστεύω των πυρήνων αυτών που κρατούσαν υπολείμματα αρχαίων γνώσεων , σε πρακτικές ιατρικές, βότανα, αλλά και κοσμοθεωρία από ανώτερες μορφές θρησκευτικότητας, που αφήνει περιθώρια στο γκρίζο, που βάζει το θέμα της τριαδικότητας, δράση- αντίδραση -σύνθεση,που σπρώχνει το ανθρώπινο πνεύμα στην εξερεύνηση,αλλά και στην αμφισβήτηση, αυτά είναι οι βασικοί εχθροί που κυνηγήθηκαν μανιωδώς…..

Πολλοί συνεχίζουν να αναλύουν τα πάντα μέσω της αντιπαλότητας των τάξεων…αυτό ήταν «last year», ήταν η εξέλιξη μιας κοσμοθεωρίας που σαγήνεψε αλλά μάλλον μπέρδεψε και δεν έδωσε απαντήσεις……που σε τελική ανάλυση είναι βοηθητική στις χθόνιες πρωτόγονες θρησκείες που προωθούνται εντατικά από ορισμένους κυρίως οικονομικούς κύκλους , γιατί εξυπηρετούν τους σκοπούς τους , που δεν είναι άλλοι από τον έλεγχο της ανθρώπινης
σκέψης, ο εγκλωβισμός της στην αντιπαλότητα ανάμεσα στο καλό και στο κακό( με καλά και κακά οριζόμενα τεχνηέντως από κάποιους), και ο αποκλεισμός εναλλακτικών σκέψεων
που ίσως οδηγήσουν τον ανθρώπινο λογισμό σε εξέλιξη…..

Η καθημερινότητα….η ανθρώπινη ύπαρξη….οι ανθρώπινες ενέργειες….η σκέψη , η επιστήμη, ο λογισμός, δεν ορίζονται από μαύρα – άσπρα….’ολα είναι αποχρώσεις του γκρίζου…και αυτό ενώ είναι τόσο απλό και φυσικό στην σύλληψη του…..είναι τόσο καταδιωγμένο διαχρονικά από τον κυρίαρχο λογισμό, που από μόνο του αυτό το στοιχείο με κάνει να το αποδέχομαι σαν τον κύριο εχθρό του κατεστημένου από μόνο του…..

Δράση αντίδραση – σύνθεση…..ή θέση αντίθεση -σύνθεση…..

και επίσης η αποφυγή της στοίχισης……που σε σοσιαλιστικά μοντέλα είναι «εκ των ων ουκ άνευ»…άρα βασική αιτία να κρατάς αποστάσεις…..

Η εποχή μας είναι η εποχή των μαθηματικών του χάους….ο ανθρώπινος νους συνέλαβε το επίπεδο εκείνο που ορίζει ότι η αταξία του χάους γεννά βεβαιότητες και σταθερές, ενώ οι ελάχιστες μεταβολές δεδομένων και οι απειροελάχιστες παρεκλίσεις από νόρμες οδηγούν σε χάος…..

Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε εκείνο το δημιουργικό χάος που θα μας δώσει σε κάποια μαγική στιγμή έναν παράξενο ελκυστή και την αρμονία της «θεϊκής» τάξης μέσα στο χάος…

Ας μην προσπαθούμε να εξηγήσουμε οικονομίστικα πράξεις που μόνο θρησκειολογικό χαρακτήρα είχαν, γιατί μέσω της ανάλυσης παλαιών εποχών με λάθος οπτικές , προσπαθούμε να αντικατροπτίσουμε τις απαντήσεις που τεχνητά θα δώσουμε για εκείνη την εποχή στο σήμερα και έτσι θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σημερινά αδιέξοδα , με την αναγωγική μέθοδο….

«Πως θα μπορούσες να έχεις την σωστή απάντηση όταν θέτεις λάθος ερωτήση;»…αυτήν έιναι ίσως μια πρώτη σωστή προσέγγιση….

Advertisements

5 responses »

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος

  Πράγματι το κείμενο περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες και ριζοσπαστικές απόψεις. Στην φάση που διατρέχουμε φαίνεται ότι κάτι πάει να κινηθεί.
  Ιδιαίτερα εύστοχη και η ανάδειξη του κειμένου εδώ.
  Νομίζω όμως ότι η προβληματική της θεωρίας του χάους δεν χωράει στο θέμα. Αλλά επ’ αυτού θα αναπτύξουμε μελλοντικά την προβληματική μας.
  Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση: «Έχω μια απάντηση, έχεις μια ερώτηση;»

  Απάντηση
 2. Καλησπέρα φίλε μου…

  Όπως είπα και πιο πάνω στην ανάρτηση, τα πάντα είναι αποχρώσεις του γκρίζου,το οποίο σχηματίζεται από την σύνθεση όλων των χρωμάτων-απόψεων- θεωριών…..η προβληματική της θεωρίας του χάους, εφ’όσον είναι η κυρίαρχη μαθηματική έννοια της εποχής…εφ’όσον το μυαλό μας εξελίχθηκε στο βαθμό να την κατανοεί…..’ετσι ώστε αν το συνδυάσουμε με την τελευταία σου πρόταση, βρήκαμε την ερώτηση που έπρεπε να θέσουμε…..η απάντηση ήταν πάνα εκεί….
  κάπως έτσι εξελισσόμαστε….

  Το θέμα είναι ότι πάντα υπάρχουν «ιερατεία» που έχοντας τον έλεγχο της κατάστασης, δεν θέλουν με κανένα τρόπο να τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις….έτσι βάζουν οι ίδιοι χιλιάδες παρόμοιες παραπλανητικές ερωτήσεις , που η απάντηση δεν είναι η σωστή για το πλήθος αλλά για τα «ιερατεία»….

  Σήμερα βλέπω με ενδιαφέρον τις ειδήσεις….(ποτέ δεν άκουγα τα δελτία, αλλά σήμερα έχουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον)….παρακολουθώ μετά μανίας , όποτε έχω ευκαιρία – δεν έχω και χρόνο – και προσπαθώ να βάλω τα ερωτήματα σε αυτά που μας απαντούν τα σημερινά ¨»ιερατεία»…..και για να μην τους δίνω και αξία που δεν έχουν οι «υπάλληλοι»….τέτοιο χοντρό δούλεμα δεν έχει ξαναγίνει……ωμό…. ξεδιάντροπο….χοντροκομμένο…..απροκάλυπτο….βίαιο…. ασύδοτο…. ΔΟΥΛΕΜΑ…….

  Απάντηση
 3. υπαρχει λογος για το δουλεμα χρηχα
  Το παραμυθιασμα εγινε θρησκεια .Με πολλους καινουργιους τροπους
  Θρησκεια καθολου μεταφυσικη,κανονικος οδηγος ζωης.

  Απάντηση
  • καλησπέρα ζάχαρη….

   Φυσικά και είναι θρησκεία…δεν το βάζω τυχαία πιο πάνω , ότι το δούλεμα προέρχεται από τα σύγχρονα «ιερατεία» που εκπροσωπούνται εδώ από τους υπαλλήλους τους…(δεν τους έχω ικανούς για συμμετοχή στο ιερατείο..)

   Αλλά το συνολικό συμπέρασμα είναι ότι βάζουν μέσα στο μυαλό μας , υποκινώντας υποσυνείδητες χορδές, πράγματα που είναι εις βάρος μας , εις βάρος του συνόλου, αλλά εμείς μην γνωρίζοντας ότι είμαστε σκλάβοι μέσω υποσυνειδήτων διαδρομών στα ύπουλα σχέδια τους για ολοκληρωτικό έλεγχο, συνηγορούμε στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους , βαπτίζοντας το εξέλιξη……..ε δεν πάμε κόντρα στην εξέλιξη….είναι αναχρονιστικό……

   Ένα συντριπτικό παράδειγμα , για μένα, είναι το πόσο συντηρητικοί είναι οι νέοι σήμερα…πόσο αφημένοι στην τύχη τους , μοιρολάτρες …..αν κάνεις μια σύγκριση με τους γονείς ή με τους παππούδες των σημερινών εικοσάρηδων , θα δεις την διαφορά…κι ελπίζω να μην είναι πειραγμένα τα μάτια μου από το χάσμα των γενεών και τα βλέπω στραβά….ή μάλλον ελπίζω ΝΑ ΕΙΝΑΙ πειραγμένα τα μάτια μου και εγώ να τα βλέπω στραβά…..

   Απάντηση
   • Δυστυχως ειναι ετσι.Μια προσεγγιση σε αυτο που λες για τους νεους,ειναι οτι ετσι ειναι καλυτεροι καταναλωτες.Σε μεγαλυτερη γκαμα προιοντων.Παλια επρεπε η βιομηχανια να τους πλησιασει, τωρα πανε μονοι τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: