RSS Feed

το εγώ και το σύνολο

Κάποιοι προσπάθησαν , όταν γινόταν προσπάθεια συντονισμού για να σβήσουμε π.χ. τα φώτα κάποια συγκεκριμένη ώρα, μέσω των διάφορων «κινημάτων» για την διάσωση του περιβάλλοντος , εν προκειμένω, να μετρήσουν τα «συλλογικά κύματα ενέργειας» όταν «συντονίστηκαν» πολλά εκκατομύρια κόσμου σε όλη την γη , δημιουργώντας, μια «δόνηση» στην ενέργεια , όπως την αποκαλούν, που συντονίζει το συλλογικό ασυνείδητο….κάτι ανάλογο είπαν ότι μέτρησαν όταν έβαλε γκολ η Βραζιλία σε ένα από τους παγκόσμιους τελικούς (Μουτνιάλ) ποδοσφαίρου….

Πέρα από τα διάφορα «πειράματα» που μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και γραφικά, συμβαίνει να υπάρχει μιας μορφής «ενέργεια» που συντονίζεται σε αυτό που λέμε «συλλογικό ασυνείδητο»…
Αυτοί που το διαισθάνονται αυτό ,γιατί , για όσους πιστεύουν ότι έχουν αποδείξεις στα χέρια τους , εγώ νομίζω ότι ματαιοπονούν ή είναι γραφικοί….είναι μόνο μια αίσθηση…ή διαίσθηση αν σας κάθεται καλύτερα….αλλά δεν παύει να είναι ένα καλό κίνητρο για όλους μας να πιστέψουμε σ’αυτό, στη ύπαρξη δηλαδή του συλλογικού ασυνείδητου….αυτοί που το διαισθάνονται αυτό , είναι άνθρωποι που βασικά πιστεύουν στον «ζωντανό οργανισμό -γη»….

Και γαι να μην μιλάω εξ’ ονόματος άλλων , και γίνω εγώ γραφικός , θα πω τι εγώ πιστεύω για το θέμα….

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε από πού πρωτόγονους οργανισμούς , σ’αυτό που είναι σήμερα….κάπου σε μια ανάρηση που είχα γράψει παλαιότερα , για το χάος, μιλάω για τους ανθρώπους ότι δεν έχουν αποβάλλει την «αμοιβάδα» από την νοοτροπία τους και αν είναι να φάνε τον διπλανό τους για να επιβιώσουν, θα το κάνουν, όπως έκανε και η μακρινή μας πρόγονος…

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της αμοιβάδας, όσον αναφορά στα ζωώδη μας ένστικτα…είναι ο πρώτος οργανισμός που αντιπροσωπεύει επάξια την εξέλιξη που ακολούθησε….ένας μονοκύτταρος οργανισμός που είναι η βάση, όλων των έμβιων όντων επάνω στην γη εκτός των ιών και των βακτηριδίων….και μια «τραβηγμένη» ‘παρομοίωση , για να καταλάβετε τι εννοώ, είναι να φανταστεί κανείς ότι ο άνθρωπος σαν οργανισμός, μπορεί να χαρακτηριστεί , σαν μια συνεργαζόμενη τεράστια αποικία αμοιβάδων, με πληθυσμό περίπου στα έξι τρις εκατομμύρια κύτταρα….γιατί κάθε μας κύτταρο είναι και λειτουργεί ακριβώς όπως ή αμοιβάδα…..

Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την συλλογική συνείδηση;

Μουσικό διάλειμμα και επανέρχομαι….

Όπως είδατε και στο μουσικό διάλειμμα, ο κόσμος μας είναι μεγάλος….άπειρος, και εμείς , για να αποδείξουμε ότι είμαστε απόλυτα πρωτόγονοι, εξακολουθούμε να πιστεύουμε λίγο πολύ ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου….

Σας λέω ότι είμαστε λίγο πολύ ένα κράτος αμοιβάδων ο καθένας μας κι εσείς δεν βρίσκετε σχέση με την συλλογική συνείδηση…λοιπόν, θα το πω απλά…όπως περίπου οργανώθηκαν οι αμοιβάδες και περίπου έξι τρις εκατομμύρια από αυτές έχουν φτιάξει ένα εγωϊστικό και αφύσικο ον….που έχει χαμηλή αυτογνωσία ακόμη και νομίζει ότι είναι ξεκομμένο από το περιβάλον του, που νομίζει ότι είναι ΑΤΟΜΟ….(ξέρετε την σημασία της λέξης εννοιολογικά, άτομο είναι αυτό που δεν κόβεται)….τι να πω …να δοκιμάσω με ένα μαχαίρι;….άσε ρίχνω το επίπεδο….

Είχαμε πει ότι είμαστε μια αποικία ο καθένας….άρα κοβόμαστε….σε πολλά , πάρα πολλά κομματάκια….και μην μου πείτε ότι δεν θα επιβιώσουμε….γιατί κάποια οποιαδήποτε ,κύτταρα μπορεί να τα κρατήσεις σε ε΄να πειραματικό σωλήνα και να ζήσουν και να πολλαπλασιαστούν επ’ άπειρον….αυτά δεν είμαστε εμείς;….κι όμως ,εμείς είμαστε το καθένα από αυτά….και ακόμη , σήμερα ήδη υπάρχει η τεχνολογία μπορούν να τα κάνουν να είναι ένας απόγονος του «εγώ» μας το κάθε ένα….

Πάλι έχασα το δρόμο ….όλο αυτό το μακρυνάρι θέλει να δηλώσει ότι μπορούμε να παραλληλίσουμε αυτό που γίνεται στον ανθρώπινο ( και κάθε άλλο) οργανισμό, να γίνεται σε άλλο επίπεδο με τον «οργανισμό γή»…ορίστε το είπα…

Κάθε ομοιότητα είναι επίτηδες…

Για εμένα , η γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός….είναι ένα άλλο επίπεδο ζωής…όπως είναι και ο ήλιος και όλα τα αστρικά σώματα….όλα έχουν «γένεση-βίο-θάνατο….απλά είναι η διάρκειά τους όση και το μέγεθός τους- τεράστια , σε σχέση με εμάς….που δεν είμαστε τίποτε παραπάνω από κύτταρα επάνω στον οργανισμό γη….για να μην πω μικρόβια και προσβάλω κανέναν….
Απλά , όλα αυτά που λέμε για συλλογικό ασυνείδητο, είναι επειδή τα μεγέθη και οι διαστάσεις είναι τόσο διαφορετικά από αυτά που μπορεί να συλλάβει το κεφάλι μας , μέσα στην καθημερινή μας φούρια, που δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, δεν μπορούμε να το επεξεργαστούμε….το ότι υπάρχει, εγώ το βρίσκω φυσικό….απλά πιστεύω ότι σαν κοινωνία είμαστε ακόμα πολύ πρωτόγονοι…

Αυτό αποτελεί ένα γεγονός….το συλλογικό ασυνείδητο , είναι ακριβώς ασυνείδητο , γιατί είμαστε σε πρωτόγονα στάδια της εξέλιξης….όταν μπορέσουμε και το συλλογικό ασυνείδητο γίνει κάποτε , συλλογική συνείδηση , τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάπου φτάσαμε…

700 λέξεις είναι ήδη πολλές για ανάγνωση με τη μιά….
επανέρχομαι…δρυμίτερος
μποτίλια ευχαριστώ για την πάσα….

Advertisements

5 responses »

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος

  Ένα κείμενο που τολμά να θίγει πάρα πολύ σημαντικά δεδομένα. Μια μάλλον σπάνια στην εποχή μας αλλά ζωτικά αναγκαία πρακτική. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με θέματα που αναφέρονται σε αυτό. Δεν μπορούμε όμως να το παρακάμψουμε, ακριβώς λόγω της σπουδαιότητος των αναφορών του.
  Εθιστήκαμε να παρακάπτουμε τα σημαντικά και να εμμένουμε στα δευτερεύοντα. Αυτό αποτελεί την εύκολη «λύση», η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Συνεπώς η τόλμη χαρακτηρίζεται στις πλείστες των περιπτώσεων από πρωτοτυπία. Αδυνατώ να τοποθετηθώ στα θέματα που θίγει αυτό το κείμενο. Αισθάνομαι ότι αποτελούν ουσία, με την οποία αφού προσπαθήσω να κοινωνήσω, θεωρώ ότι οφείλω να προβληματιστώ.
  Αναπαράγοντας βεβαιότητες ενισχύουμε το Μάτριξ. Αναζητώντας το παράδοξο, έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις να συναντήσουμε το απλό και αυτονόητο. Διότι ο Λόγος παραμένει κρυφός. Η Κρυφή Αρμονία δεν είναι απλά σημαντικότερη της φανερής. Είναι καλύτερη. Δεν μπορεί να υπάρξει όμως συνάντηση χωρίς αναζήτηση. Αυτή αποτελεί την μόνη βεβαιότητα. Οι τελείες αρμόζουν στο τέλος τέλειων φράσεων. Το τέλος όμως λειτουργεί πρακτικά μόνο ως σκοπός, δηλαδή ως επικέντρωση οπτικής. Και μπορούμε να το πρϋπαντήσουμε μόνο σε συμβολική μορφή στα πλαίσια κάποιας τελέσεως. Έτσι το μόνο σημείο στίξεως, το οποίο είναι σε θέση να γεννήσει είναι το ερωτηματικό. Τα υπόλοιπα αυτό υπηρετούν.

  Απάντηση
  • Καλησπέρα φίλε μου….

   Κάποτε είχα ακούσει ένα σχόλιο που μου έκανε φοβερή εντύπωση…αφορούσε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων….και είναι το εξής, δεν θα σχολιάσω παραπέρα:

   Όταν εμείς θα επικοινωνούμε με την σκέψη εσείς θα μιλάτε ακόμα στα κινητά….

   Απάντηση
  • Όπως είπα και στην αρχή, μιλάμε για μια διαίσθηση…είναι μια αίσθηση που την λαμβάνω καθημερινά από τους γύρω μου και από τον εαυτό μου ότι κάτι μας διαφέυγει…είναι ότι κάτι δεν μπορούμε να το προσλάβουμε με την αντίληψη μας…είτε με τις αισθήσεις μας….ο άνθρωπος είναι ένα ον, που σαν προϊόν εξέλιξης των προγόνων του ζώων, εξακολουθεί να δρα και να κινείται φυσικά, να έχει ένστικτα ζωώδη και βίαια….αν ποτέ κινηθεί με το μυαλό, είναι κάτι αφύσικο , αυτό…είναι κάτι που ζητάμε κόντρα στην ίδια την φύση του ανθρώπου…κι όμως ζητάμε απ’τον άνθρωπο να κάνει κάτι εντελώς ανθρώπινο, = με την έννοια ότι το ανθρώπινο είναι προϊόν σκέψης και αποτέλεσμα υπολογισμού , άρα δεν είναι φυσικό , άρα μπορείς και να το πεις αφύσικο….

   Συμπέρασμα….περιμένουμε απ’τον άνθρωπο να ξεπεράσει την φύση του , να γίνει αφύσικος….άρα να περάσει στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης του…

   Απάντηση
 2. Παράθεμα: Το “κόμμα του Κανένα” μορφοποιήθηκε και κατέβηκε στις πλατείες… « αλλενακι

 3. Παράθεμα: Το “κόμμα του Κανένα”… μορφοποιήθηκε… και κατέβηκε στις πλατείες… « αλλενακι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: