RSS Feed

Eλληνοέλληνες…….(απάντηση σε άλλο μπλογκ που δεν δίνει δυνατότητα σχολιασμού)

Έλεγε ένας Φιλανδός……(Ο Μίκα Βαλτέζε στο μυθιστόρημά του : Ιωάννης Άγγελος)

Έλεγε ένας Φιλανδός για το βλέμμα των Ελλήνων…ότι έχει μια μελαγχολία μέσα του σαν να μαρτυράει όλα εκείνα που έχει χάσει στην πορεία των αιώνων….είναι η αβάσταχτη συνειδητοποίηση ότι από κορώνα και άρχοντας στην εξέλιξη των λαών …. κατάντησε να μην ξέρει κι ο ίδιος τι  να σκεφτεί για τον εαυτό του…..να μην ξέρει τι είναι ….ποιός είναι και που πάει….

Βαριά η σκιά όσων προηγούνται….και η γνώση ότι ενώ τα είχανε αυτά οι πρόγονοί μας και τα ανέπτυξαν…και τα γράψανε και τα διέδωσαν….τώρα οι φτωχοί απόγονοι….κυριολεκτικά φτωχοί συγγενείς….έχουν χάσει και τα δικαιώματα στην κληρονομιά…

Αλλού πάλι έλεγε ….όταν κάνεις μια πρόταση σε κάποιον Έλληνα….βλέπεις στα μάτια του την αμφιβολία και την δυσπιστία….προσπαθείς να επιβληθείς με τις απόψεις σου και τα δίκια σου….να πείσεις για το ορθό και το τετράγωνο του λόγου σου…..μα σε ποιόν πας να κάνεις κύρηγμα…..ο Έλληνας …. γεννημένος σοφιστής…γαλουχημένος σε χιλιετίες δυσπιστίας…. αλλά και διαπροσωπικής τριβής…..πρέπει να περάσεις χρόνια για να τον πείσεις για τα δίκια σου κι αυτό αν….είναι στο αίμα του η δυσπιστία και η αμφιβολία για κάθε τι επιστητό…..παραδέχεται και αποδέχεται μόνο αυτό που το δικό του ένστικτο μπορεί να φιλτράρει ως ωφέλιμο και δίκαιο και μόνο αυτό θα δεχτεί εσωτερικά και θα το κάνει δικό του….

Ο Έλληνας μπορεί να μην λεγότανε Έλληνας για περισσότερα από χίλια χρόνια….μπορεί να μην έχει καθαρή σχέση αίματος με τους αρχαίους ημών πρόγονους….μπορεί να υποδουλώθηκε και να πέρασε αιώνες κάτω από καθεστώτα απάνθρωπα και δη ισλαμικά…αλλά …..

Το καθεστώς που ζούσε  ήταν το πιο δημοκρατικό που υπήρξε στην ιστορία….

Η δομή της τοπικής ,κάθε τοπικής κοινωνίας με τις δημογεροντίες και τα τσιφλίκια , μπορεί να απέκοπταν την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές περιπτώσεις αλλά δεν είχαν τον χαρακτήρα ενός φέουδου δυτικού τύπου ποτέ……

Ο άνθρωπος…η μονάδα ….είχε την προσωπική επιλογή και την ατομική ευθύνη , είχε το κουμάντο του εαυτού του και μπορούσε να το κάνει ότι ήθελε….μπορούσε να δουλέψει σαν σκλάβος για τον μπέη και να ζήσει με τα ψίχουλα (αλλά και την ασφάλεια του τσιφλικιού-μαντριού) αλλά πάλι μες στο καλύβι του ήταν αυτός ο άρχοντας…..από αυτό πηγάζει και η τόσο μεγάλη αίσθηση αξιοπρέπειας που κουβαλάει (τουλάχιστον μέχρι και την γενιά πριν την παγκοσμιοποίηση)….το καθαρό κούτελο…..το φιλότιμο κτλ….

Για να αξιώσεις φιλότιμο από κάποιον πρέπει αυτός ο κάποιος να είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις πράξεις του ….να είναι ικανός να αναγνωρίσει το καλό που του γίνεται….να αναγνωρίσει και την δυνατότητα του άλλου να κάνει καλό από προσωπική επιλογή και μόνο και χωρίς υστεροβουλία, έτσι ώστε να μπορέσει μετά και ο ίδιος από προσωπική επιλογή και μόνο και έχοντας την αίσθηση της αξιοπρέπειας που προείπαμε να ανταποδώσει ή να προσπαθήσει να ανταποδώσει το καλό ή τουλάχιστον να προσπαθήσει οι πράξεις του να μην κάνουν κακό στον ευεργέτη του…..

Δεν είναι όλα αυτά λόγια του Φιλανδού….μόνο οι παράγραφοι που αρχίζουν με το έλεγε….κι ενόσον και εφόσον αυτά αυτός έλεγε και δεν είναι καν Έλληνας βάζω κάτω το κεφάλι μου και στίβω να επιβεβαιώσω όσα αυτός έλεγε…..γιατί μου άρεσαν σαν χαρακτηρισμοί του Έλληνα….και προσπαθώ να βρω στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτά που διάβασα και απομόνωσα από ένα βιβλίο 570 σελίδων…..

Γιατί;

Μα γιατί δεν αντέχω όλα αυτά τα σχόλια που εμφανώς διακατέχονται από υποτιμητική διάθεση και είναι σαφώς και με κακή πρόθεση…άσχετα αν πολλές φορές(για να μην πω τις περισσότερες ) προέρχονται από Έλληνες….

Το φιλότιμο…και η αξιοπρέπεια….

Η δυσπιστία και η καχυποψία…

Ο ατομισμός και και ο εγωκεντρισμός…

Η -τις περισσότερες φορές- άνεση στις διαπροσωπικές σχέσεις…

Όλα αυτά αλλά και πολλά που μου διαφέυγουν είναι βασικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων…δεν αμφισβητούνται γενικά…αλλά αναλόγως την περίπτωση και τις προθέσεις του συγγραφέα παίρνουν κάθε φορά θετικό ή αρνητικό πρόσημο….

Αλλά είναι σε γενικές γραμμές σημάδια της ιστορίας μας…είναι συστατικά στοιχεία της ψυχοσύνθεσης μας….

Advertisements

7 responses »

 1. ο Φινλανδός μήπως υπερβάλλει κιόλας λίγο;
  μελαγχολία εγώ δεν βλέπω στο βλέμμα

  να τον πάρει ο skai για σύμβουλο

  καλησπέρα Xrhxa, όποτε θυμηθείς στείλε μου ένα εικονίδιο με μέιλ για το μπλογκ
  όχι μικροσκοπικό, μεγαλούτσικο για να το μικρύνω μετά και να το βάλω στη δεξιά στήλη

  Απάντηση
  • Καλησπέρα αλλενάκι….

   δεν υπερβάλει ο Φιλανδός….εμείς υπερβάλουμε….διάβασε το άρθρο με τον ίδιο τίτλο στον θράκα , που το έχει πάρει από ένα κείμενο λογοτεχνικό γνωστό και θα δείς γιατί έβαλα τον Μίκα να μιλάει έτσι….

   Δεν μπορώ να βλέπω τους εαυτούς μας να αυτοοικτοίρονται τόσο απελπισμένα και αυτοκαταστροφικά ….να υιοθετούν τους πιο επαχθείς χαρακτηρισμούς και να την εμπαθέστερη οπτική των δυτικών εναντίων μας….γιατί ΝΑΙ οι δυτικοί ακόμα είναι εμπαθείς εναντίων μας…..
   Μετά όσα έχουν κάνει εναντίων μας και μετά την ολοκληρωτική τους επικράτηση για μια σχεδόν χιλιετία…..παραμένουν εμπαθέστατοι εναντίων του Ρωμαίικου……είναι τόσος ο φόβος τους λες μήπως επανακάμψει; μπα….είναι απλώς η μικροψυχία του νικητή που δεν περιορίζεται στην νίκη αλλά θέλει και την ολοκληρωτική εξαφάνιση του πρώην αντιπάλου του…..

   Είναι και κάτι που εμείς ίσως δεν το βλέπουμε αλλά αυτοί το έχουν κρυφό φόβο……ο χώρος που κατείχε η πάλαι ποτέ Οθωμανική αυτοκρατορία…..ήταν χτισμένος επάνω στον πρώην χώρο του Ρωμαίικου….και ένα σοβαρό ποσοστό του πληθυσμού της ήταν καθαροί Ρωμιοί ΚΑΙ ορθόδοξοι χριστιανοί……ήταν θέμα χρόνου από τη στιγμή που παρήλθε η ορμή των πρώτων αιώνων της μουσουλμανικής ακμής να επικρατήσουν αυτοί που είχαν περισσότερα εφόδια λόγω πολιτισμικής ανωτερότητας……ήταν θέμα χρόνου να γίνει η ανατροπή και να ξαναγίνει η μετάλλαξη στην αυτοκρατορία…..αυτό όμως δεν επετράπη από πολλές συγκυρίες(;)…..αλλά ενώ μας πιάνει η απορία για την εμπάθεια που δεχόμαστε από «τόσο παλιά» δεν συνειδητοποιούμε ότι στη ουσία για τους δυτικούς ο φόβος της επανάκαμψης δεν μετράει ούτε εκατό χρόνια που έσβησε(;)….από το 1922……

   Μόνο εμείς έιμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως και κοιτάμε να περιγράψουμε τον εαυτό μας όπως φανταζόμαστε ότι θα μας περιέγραφαν οι άλλοι…..αυτό συμβαίνει όταν δεν ξέρεις ποιός είσαι….περιμένεις να σε περιγράψουν οι άλλοι……με τα δικά τους μάτια …..και συμφέροντα….

   Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ΔΕΝ είμαστε ούτε ανατολή ούτε δύση…..είμαστε ΚΕΝΤΡΟ…….με όλα τα υπέρ και τα κατά….

   Απάντηση
   • Υ.Γ.:αλλενάκι ….γιατί δεν διαλέγεις εσύ ένα για εμένα;;;
    εικονίδιο εννοώ…..θα χαρώ να δω τί διάλεξες…….για χρήση στο σάιτ σου …..δεν είμαι και απαιτητικός ξέρεις……..

 2. Γι αυτό μπόρεσαν και μας επέβαλαν το ΔΝΤ.
  Ο φαναριωτισμός δεν εξαλείφθηκε.
  Τίτλο να βάλω Xrhxa?
  ή θα το αλλάξεις;
  π.χ. σερ… που είναι πολύ ωραίο.
  Εικονίδιο κάτι έχω σκεφτει, θα δεις.

  Απάντηση
  • για την ώρα βάλτο όπως είναι…..δεν πειράζει…..αργότερα το αλλάζουμε αν θέλουμε…..είναι βλέπεις εκτός από την ασχετοσύνη μου και η έλλειψη χρόνου….οπότε είναι πολυτέλεια να ασχολούμαι με λεπτομέρειες….το θέμα είναι παρ΄ όλα αυτά να υπάρχεις ……

   Απάντηση
 3. Εντάξει φίλε μου, έβαλα ένα εικονίδιο, όποτε ανοίξεις το μπλογκ κοίταξέ το, είναι δεξιά, κάτω κάτω.
  Καλημέρα!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: