RSS Feed

Ασύνδετα σχόλια

Καλησπέρα σας

Καλύτερα να ασχοληθούμε λίγο και με τον πνευματικό μας κόσμο που μέσα στον ρυθμό της τρεχάλας της καθημερινότητας τον έχουμε παραμελήσει λίγο ,έως πολύ ο καθένας μας….

Είναι μια πολυτέλεια που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας , θεωρ’οντας ότι είναι πράγμα περιττό , σε καιρούς που η καθημερινότητα είναι δύσκολη και οι ανάγκες μας περιορίζον τον ελέύθερο χρόνο μας, αλλά είναι κάτι που όταν το κα΄νουμε τελικά , είναι αυτό που μας προσδιορίζει σαν ανθρώπινα όντα….

Ο άνθρωπος είναι  άνθρωπος γιατί έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με το περιττό….αν δεν βάλουμε στο μυαλό μας ότι , ό,τι έχει να κάνει με τον πνευματικό μας κόσμο είναι περιττό για την καθημερινή επιβίωσή μας σαν είδος….αν περιορίσουμε τα ενδιαφέροντά μας στα απολύτως αναγκαία στην επιβίωσή μας δεν θα είμαστε διαφορετικοί από τα ζώα , γιατί κι αυτά το μόνο που επιδιώκουν είναι να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την καθημερινή τους επιβίωση και μέχρι εκεί….

Η διαφορά μας είναι ότι αφού έχουμε εξασφαλίσει την επιβίωσή μας , από εκεί και πέρα ξεκινάει το πραγματικό μας ταξίδι….είναι κάτι περιττό όντως αλλά είναι το συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης μας υπόστασης…είναι το πραγματικό μας ταξίδι στην προσωπική του καθενός  μας Ιθάκη και είναι το πνεύμα και η κινητήριος  δύναμη που παρακινεί τον άνθρωπο να δράσει , να σκεφτεί, να προγραμματίσει και να βάλει σε ενέργεια τις εσωτερικές του δυνάμεις , να δημιουργήσει κίνητρα και να εκτελέσει προγράμματα και έργα…….

Ξεκινώντας από συστατικά φτωχά απλά και εντελώς γήινα, όπως είναι το χώμα , η λάσπη, το ξύλο και το μέταλλο, ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ό,τι έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα….δεν είναι τα υλικά που κρίνουν το αποτέλεσμα….είναι το πνεύμα που τα εμπνεύστηκε , το μυαλό που επεξεργάστηκε περιττά πράγματα όταν του δόθηκε η ευκαιρία και δημιούργησε  αντικείμενα τα οποία θέλοντας και μη ενσωματώνουν μέσα τους όλο το πνεύμα που ήταν η αρχική τους έμπνευση….

Όταν ο πηλοπλάστης πλάθει λάσπη…..δεν είναι η λάσπη που θα έρθει να θαυμάσει και θα κρίνει ο θεατής….είναι το πόσο μπόρεσε να κλείσει μέσα στην μορφοποιημένη λάσπη ο πηλοπλάστης το πνεύμα του, την ίδια την ψυχή του……αυτό θα θαυμάσει αυτός που θα το δει….

Κυκλωνόμαστε από αντικείμενα κάθε υλικού και κάθε χώρας προέλευσης….έχουμε μάθει να απορρίπτουμε τα φτηνά αντίγραφα και να υποτιμούμε οτιδήποτε δεν έχει κατά την άποψή μας αξία αληθινή…..και ασυνείδητα αποκλείουμε όλα εκείνα τα αντικείμενα που μας απομακρύνουν από την έκφραση της αληθινής δημιουργικότητας από τα στοιχεία εκείνα που έχοντας απορρίψει την ιδέα του περιττού και άρα της πνευματικότητας του αντικειμένου έχουν μπει σε καλούπια μαζικής παραγωγής και στην ουσία δεν έχουν ψυχή….δεν έχουν μνήμη του αληθινού ,του πρωταρχικού τους δημιουργού…..έχουν αποκλειστεί στην ζώνη της καθημερινής ρουτίνας και στην ζώνη του απολύτως αναγκαίου για την επιβίωση ….άρα μην έχοντας περιττό κλεισμένο μέσα τους ,όπως είναι τα κομμάτια από  το πνεύμα του δημιουργού τους δεν έχουν κανένα συναίσθημα να μας προσφέρουν άρα και εμείς τα χρησιμοποιούμε σαν ύλη…απλά σαν χώμα, ξύλο, πλαστικό…γενικά ύλη…..αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο είναι το περιττό και αυτό που κάνει μια κατασκευή δημιούργημα είναι το πνεύμα του δημιουργού κλεισμένο μέσα στο δημιούργημα του…..

Advertisements

6 responses »

 1. Εξαιρετικές σκέψεις Xrhxa!
  Έχεις επιλέξει εικονίδιο ή φωτό για το μπλογκ, για να το βάλω στους συνδέσμους μαζί με τα άλλα μπλογκ των φίλων μας;
  Μπορείς να βρεις από το google έχει πολλές φωτο, γραφικά κλπ. Ή αν έχεις κάποιο δικό σου σχέδιο.
  Θα κρατήσεις το Xrhxa σαν τίτλο, ή θα βάλεις μήπως SirAlone;
  Aν δεν έχεις βρει ακόμα πως να αλλάζεις τον τίτλο:
  Θα πας στο: Ο Λογαριασμός μου και μετά σε: Widgets->Εμφάνιση->Κεφαλίδα-> θα το βρεις νομίζω.
  Καλή σου μέρα!

  Απάντηση
  • Από εκεί θα μπορέσεις να αλλάξεις και τη φωτό στον τίτλο, αυτήν με το χιόνι και το δέντρο,
   αν θέλεις να βάλεις κάποια άλλη.

   Απάντηση
  • Λάθος, από: Ο Λογαριασμός μου θα πας στο εικονίδιο: Εμφάνιση και μετά Κεφαλή, και από εκεί θα το αλλάξεις.
   Τα Widgets αλλάζουν κάποιες άλλες ρυθμίσεις, στη δεξιά στήλη του μπλογκ.

   Απάντηση
   • καλησπέρα αλλενάκι………:)

    καλώς ήρθες και σαν επισκέπτης….μέχρι τώρα εσύ ήσουν ο νοικοκύρης και εγώ ο μουσαφίρης….

    ξέρεις …δεν είναι μόνο τα καθημερινά που τρέχουν μέσα στο κεφάλι μου….ο σχολιασμός της καθημερινότητας και τα προβλήματα που τρέχουν δεν είναι τα μόνα που με απασχολούν ….είναι και όλα αυτά τα περιττά που αναφέρω πιο πάνω…..

    ξέρεις οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχωρίζουν τον εαυτό τους από τα ζώα (θα βοηθούσε το σκεπτικό μου αν λέγαμε τις χαμηλότερες μορφές νόησης) μόνο από την τεχνολογία, τα εργαλεία κτλ….όμως αυτό που είναι όντως αδιανόητο για έναν οργανισμό χαμηλής νόησης είναι να αφιερώσει χρόνο…. κόπο…… δημιουργικότητα σε ένα πράγμα περιττό…. μη χρηστικό ….μη άμεσα συνδεδεμένο με την επιβίωσή του……όμως αυτό που έκανε τον άνθρωπο ,άνθρωπο είναι ότι κάποιος κάπου κάποτε έκανε χρήση του μυαλού του στα περιττά πράγματα που άνοιξαν τους ορίζοντες στο παραπέρα….στο αρχικά περιττό αλλά μετά απαραίτητο και καθημερινό και άμεσα χρήσιμο….

    ξέρεις η φιλοσοφία ξεκίνησε από την περιττή ανάγκη να ανακαλύψει ο άνθρωπος την αληθινή φύση των πραγμάτων….από εκεί όμως , από την μελέτη αυτών των αόριστων και αρχικά άχρηστων θεωριών και μέσα από δαιδάλους και άπειρες περιπλανήσεις του ανθρώπινου νου στο πουθενά και στο τίποτε ,φτάσαμε στην σημερινή φυσική….η οποία έχει όντως πατέρα της την αρχαία φιλοσοφία…όπως και όλες σχεδόν οι σύγχρονες επιστήμες…..

    και για να επιβραβεύσει την καταγωγή της η σημερινή φυσική έχει φτάσει στο σημείο σήμερα να ορίζει θεωρίες που μόνο φιλοσοφικά θεωρώντας τις μπορείς να τις αποδεχτείς……

    όμως μακρυγορώ πάλι , όπως πάνα ….

    ευχαριστώ που με επισκεύτηκες….πάντα καλοδεχούμενη….

    όσον αφορά εικόνες και εικονίδια …έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά δεν έχω αυτήν την στιγμή την δυνατότητα να το υλοποιήσω….το μέλλον θα δείξει….πάντως θα δω και τί μπορώ να κάνω και με αυτά που πρότεινες…και ευχαριστώ και για τις οδηγίες….

    να’σαι καλά και να τα λέμε….

 2. Intersting aproach, but what about the instict base of the human? Don’t you think that most of a humans actions are actually based on a think layer of needs and deeds?

  🙂

  Απάντηση
  • καλώς τον …….

   τη επόμενη φορά όμως θα παρακαλούσα να σχολιάζεις ελληνικά …..

   για να μην ξεχάσουμε να μιλάμε την γλώσσα μας……:)

   Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: